×

Recensie

Alternative

19 oktober 2016

Warpaint

Heads Up

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Heads Up Warpaint Alternative 4 Warpaint – Heads Up Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn om gelijk bij de openingssongs van Heads Up, het nieuwe album van het uit Los Angeles afkomstige Warpaint, te horen dat ze de lijn van hun geweldige gelijknamige tweede album hebben doorgetrokken. De grote wereldwijde doorbraak die volgde op dat tweede album heeft ze er niet van weerhouden nog trippier door te trappen.

Het is ook fijn om een band te horen die niet op gemakzuchtige wijze doorborduurt op een succesvolle sound. Het maken van het album bleek uiteindelijk best een flinke klus, ook omdat een aantal soloprojecten waren begonnen en de bandleden even overhoop met elkaar lagen na het lange, energieverslindende toeren. De vrouwen besloten eerst maar op eigen gelegenheid songs te schrijven en deze al ze veel mogelijk uit te werken voordat ze in de oefenruimte gerepeteerd zouden gaan worden. Pas daarna zou er studiotijd geboekt worden. En zo geschiedde.

Met die wetenschap is het erg interessant om te horen dat Heads Up zo organisch en coherent klinkt. Ieder van de bandleden heeft een andere opinie over muziek maken, de een wil pure instrumenten, de ander juist ook een door elektronica gevormd geluid. Op Heads Up is een fijne tussenvorm gevonden. De songs waaieren soms lekker funky/trippy uit maar hebben in de basis een lekker stevige bas en drumsound, altijd stuwend en swingend. De vocalen van de vrouwen klinken net zo geïnspireerd als we van hen gewend zijn geraakt.

De eerste single New Song is wellicht de meest toegankelijke song van het album, de rest van de songs op het album zijn weer fijn uitdagend. Belangrijke stimulans in het maken van het album was trouwens producer Jacob Bercovici, die eerder ook hun Exquisite Corpse EP produceerde. Hij was het die met de band (nadat alle bandleden afzonderlijk al thuisopnamen hadden gemaakt en ze allemaal hadden besloten hoe ze hun instrumenten wilden laten klinken en wat ze wilden spelen) in zowel de House On the Hill en Papap’s Palace studio’s die exacte sound vond die Heads Up zo opwindend maakt.

De vrije methode heeft in hun voordeel gewerkt. Heads Up klinkt weer als een muzikale stap verder. Het album is misschien wat moeilijker te doorgronden op het eerste gehoor (net al de voorganger trouwens) maar bij meerdere luisterbeurten ontvouwen zich die prachtige songs. Songs die een fraai donkere/duistere ondertoon hebben maar doordat ze worden voorzien van altijd weer die lekker lome funky en dubby grooves en dikke baslijnen pakkend en innemend blijven. Daarbij hebben de bandleden een groot voordeel dat ze vrijwel allemaal geweldige zangeressen zijn met een specifiek eigen stemgeluid.

Nummers vergelijkbaar met het super catchy New Song zijn er niet zo snel te vinden maar geweldige songs als albumopener White Out, So Good, Dre, The Stall en Don’t Let Go (sowieso is het album vanaf die song, zo halverwege meer dan goed op dreef) maken dat meer dan goed. Heads Up geeft de muzikale doorgroei van Warpaint in volle glorie aan. 1. White Out
 2. By Your Side
 3. New Song
 4. The Stall
 5. So Good
 6. Don't Wanna
 7. Don't Let Go
 8. Dre
 9. Heads Up
 10. Above Control
 11. Today Dear