×

Recensie

Pop

05 mei 2022

Warpaint

Radiate Like This

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Virgin

Radiate Like This Warpaint Pop 3.5 Warpaint – Radiate Like This Written in Music https://writteninmusic.com

Los Angeles, the city of Angels, woonplaats van het met engelensamenzang gezegende Warpaint. Het indiepop kwartet dat jaren negentig girlpower met hallucinerende gitaarkalmte vervoegt. Een zwevende laaghangende regenboog trip aura omgeven door pasteltinten poederdoos oorlogskleuren. Op hun zesde Radiate Like This studioplaat verkennen ze het elektronische ambientfolk-veld, waardoor er nog sterker een therapeutische mindfullness vloedgolf over de licht meditatieve albumtracks heen hangt. Sluit je ogen, concentreer je op de ademhaling, en bereid je op een ruim veertig minuten durende genotservaring aan zielsbewustwording voor. Herkenbare zwoele kriebelende blotevoetenliedjes, in extase zwetend broeierig, volgens de Californication principes. Zanderig exotisch, doelbewust verleidend.

De acclimatiserende bubbel pauze tussen Heads Up voorganger en Radiate Like This, krijgt de bekende pandemieverlenging toegedeeld en trapt na zes langwachtende jaren veelbelovend met de overwinnaarsmentaliteit van het harmonisch evenwichtige tegen de deephouse aanleunende Champion trance af. Spiritueel met natuur en geest verbonden, de oerkracht van de vrouwelijke stem, sensueel, trouw, liefdevol en verleidend. Flirtend uitdagend gooien ze er een overdosis aan bezwerende beats doorheen. Jenny Lee Lindberg trekt het toegankelijke Champion volledig naar haar toe, zich fier boven de elektronica staande houdend. De droge, luie baspartijen inclusief aardse gebondenheid geven Emily Kokal genoeg speelruimte om de aan de verbeelding overlatende sprekende teksten op je te projecteren.

Breathe in and breathe it out
And here it is
I’ve got you
And here it is
I’ll talk to you
I hope you’ll figure it out
Everything you know about

Het koortsige Warpaint virus slaat genadeloos toe. Binnen een paar minuten verlies je de zekerheid en realiteitsgrip, en val je keihard voor die meisjesachtige aantrekkingskracht.

Warpaint verruilt het groene festivalgras voor de duisternis van de postpunk danceclub. Een tikkeltje anoniemer, beleefd schuchter volgens het koude egocentrisme stramien. De gedurfde Hips floorkiller houdt je in een omstrengelde wurggreep. Mooi hoe ze die kwetsbare troebele zachtheid loslaten om met grimmige dominante zelfverzekerdheid onder de huid kruipen. Een openlijke gastzangeressollicitatie voor de grijze verregende tripgoth verduisteringsgordijnen waarachter een act als Massive Attack opereert.

Flarden aan druilerige eighties mistigheid verdrijven het verlichtende Heads Up optimisme. Emily Kokals groeiende volwassen stemkwaliteiten raken met hitgevoelig gemak de hogere regionen. Slepende baspartijen, afgewogen drums, regen druppelende pianotoetsen en stemmig afgestelde strijkers zorgen ervoor dat Warpaint net niet in de R&B kweekvijver kopje onder gaat. Door het veelvoudige spelen rafelen de stekende tandwielen af, waardoor er een gepolijst afgeslepen geluid ontstaat. De gesloten versteende cocon opent zich, en een prachtige eendagsvlinder stelt stralend zijn veelzijdige kleuren beschikbaar. Daarin loert het gevaar, het is allemaal zo perfect luchtig als goedkope snel vervagende parfumgeuren. Het aroma dringt binnen, neemt de ruimte in beslag om vervolgens in stilte weer te verdwijnen.

De geoliede soepelheid ontwikkelt een fluweel boterzacht laagje. Voor de spiegel aangebrachte Warpaint gevechtstinten camoufleren de onderliggende diepgang. Voorzichtig herpakt dit damesgezelschap zich in het oppompende boksring betredende Proof. Het ontdooiende verbrandingspunt bereiken ze met de experimenteerdrift van het temperamentvolle Melting waar voorgeprogrammeerde Bossa Nova keyboarddeuntjes de hypnotiserende postpunk spookzang kilte afwisselt. Het overtuigende Send Nudes leeft door de jazzy kwinkslagen van een behoudend doeltreffend meppende Stella Mozgawa helemaal op, en kan zich gerust een waardige albumafsluiter noemen. Radiate Like This heeft zeker zijn indrukwekkende momenten, maar Warpaint kiest te vaak voor het breder scorende gemak.  1. Champion
  2. Hips
  3. Hard to Tell You
  4. Stevie
  5. Like Sweetness
  6. Trouble
  7. Proof
  8. Altar
  9. Melting
  10. Send Nudes