×

Recensie

Eigentijds

05 december 2021

Wander

Songs From The Garden

Geschreven door: Wouter Schenk

Songs From The Garden Wander Eigentijds 3.5 Wander – Songs From The Garden Written in Music https://writteninmusic.com

Het trio Wander bestaat uit de vocalisten Babs van Bree, Renée Steenvoorden en Robbert Suilen. Suilen begeleidt bovendien de vocale zang op gitaar, Van Bree (1992) studeerde jazz en zang aan o.a. de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, Steenvoorden studeerde jazz & zang aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en Suilen zang & gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Suilen en van Bree kennen elkaar al vanaf de middelbare school in Venlo. Steenvoorden en van Bree studeerden eerder op het conservatorium in Maastricht en hebben het idee opgevat om een project op te starten waarbij meerstemmige zang op de voorgrond ligt. Beide vroegen Suilen om te deel te nemen en dat bleek een perfecte match. Zo ontstond in 2019 het trio Wander en anekdotisch is dat ze daarna pas ontdekten dat de ouders van Suilen en Steenvoorden elkaar ook kennen en samen muziek gestudeerd hebben. Dit jaar kwam hun debuut album uit onder de titel Songs From The Garden.

Alle drie hebben composities geschreven voor het album. Het openingsnummer Space is geschreven door Steenvoorden. Ingetogen aandoende gitaarklanken nemen je vanaf het begin direct mee in een beschouwelijke en intieme sfeer. Van Bree en Steenvoorden vallen snel na het intro bij met een meerstemmige compositie en een prachtig zuiver stemgeluid. Langzaam komt er wat meer power in het stuk, maar het blijft in een behaaglijke rustige ambiance. Zo ook het volgende stuk Stillness van de hand van Suilen. Het heeft een innemende melodielijn en via verrassende tempowisselingen word je opnieuw meegezogen in aantrekkelijke harmonieën en technische knappe samenzang, die overigens lang niet altijd bestaat uit gezongen teksten, maar ook uit fantasieklanken.

De compositie Release van van Bree is weer even wonderlijk als de twee eerste stukken. In het werk zitten contrastrijke overgangen van verstilling naar energieke en ritmische stukken. Het knappe gitaarwerk van Suilen zorgt daarbij voor een stevige tred en het blijft een bijzondere combinatie met de meerstemmige zang van het drietal. In de compositie zitten koddige frases waarin gesprekken ontstaan in een kakofonie van fantasietaal.  Het volgende nummer Veracity, eveneens geschreven door van Bree, is weer ingetogen. Het delicate gitaarwerk en de ondersteunende elektronische sound, die doet denken aan de branding van de zee, zorgen met de gevoelige zang voor een mooie bespiegelende atmosfeer.

Het trio beschrijft hun muziek als harmonische jazz met een vleugje folk. Maar het werk laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. Het is sowieso eigentijds, heel stilistisch en als je al spreekt van invloeden vanuit verschillende muziekstijlen, dan kun je zeggen zeer uiteenlopend. Er zitten subtiele improvisaties in de verschillende lagen van de composities, die vooral tot uiting zullen komen in de live optredens die nu, naar aanleiding van het uitkomen van het album, plaatsvinden.  Tijdens het touren zijn ze, zo vertelt van Bree ons, alweer bezig met het componeren van nieuw werk en raken ze ook steeds beter op elkaar ingespeeld. Ondanks de vreemde tijd die de pandemie met zicht meebrengt, spelen ze op verschillende mooie locaties en zien ze hoe de muziek live door publiek wordt ervaren. De wetenschap dat elk concert voorlopig het laatste kan zijn als gevolg van strengere maatregelen, zorgt daarbij voor een bijzondere spanning. Met Songs From The Garden hebben van Bree, Steenvoorden en Suilen een mooie muzikale visitekaart neer gezet, die de nieuwsgierigheid van het luisterende publiek verder aanwakkert. We zijn benieuwd!

   1. Space - Renée Steenvoorden
  2. Stillness - Robbert Suilen
  3. Release - Babs van Bree
  4. Veracity - Babs van Bree
  5. Weightless - Renée Steenvoorden
  6. Faint a While Away - Robbert Suilen
  7. Together - Renée Steenvoorden
  8. Monte Capanne - Babs van Bree