×

Recensie

Electronic

23 november 2019

VvvV

The Wreck

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: A Tant Rêver Du Roi

The Wreck VvvV Electronic 4 VvvV – The Wreck Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is het toch heerlijk als een rockband buiten een maatschappelijk geaccepteerde comfortzone durft te treden. Neem nou het Franse VvvV als voorbeeld. De basis is hier overduidelijk de coldwave. Ze laten zich als een Russisch Matroesjka poppetje afpellen, waarbij je steeds dichter bij die innerlijke kern komt. Het scala aan invloeden is immens, maar stoort nergens. Met kerkelijke orgelklanken transformeren ze zich in het groots aangepakte Mirrors. Voordat je het in de gaten hebt is deze tot een stevige Electric Body Music stamper gemuteerd. Welkom in de wereld van VvvV, waar hemel en hel gezamenlijk door dezelfde deur gaan. Het uit Bordeaux afkomstige Bardou-Jacquet en Le Mage gezelschap hebben hun oorsprong in de techno en de zwaardere psychedelische rock.

Deze veelzijdigheid komt in alle fronten op het tweede album van VvvV terug. Na het naar de band genoemde debuut uit 2016 presenteren ze nu The Wreck. Eigenlijk gaat het duo zonder grote veranderingen met de muzikale formule door die ze daar hebben opgestart. Op dat gebied is er weinig progressie te horen, maar geeft dat? Dit is de sound waarmee ze zichzelf op de kaart zetten, en die eigenzinnigheid hoeft niet verder gedetailleerd te worden. Het gaat uiteindelijk ten koste van hun eigen geluid. Geen aanpassingen dus. En die unieke uitwerking siert dit koppel. Met gemak alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is, duiken ze de symfonische hoek in. De nadruk is naar het bombastische grote gebaar verlegd, en hierdoor ontstaan er tig uitdiepende mogelijkheden en laagtes. Het is veel meer dan een bak aan stroopdikke herrie die over je heen wordt gestort.

Elke track krijgt een voorkeursbehandeling om zich tot een in perfectie opgebouwd totaliteit te ontwikkelen. De wat ijzige bijtende zangpartijen lenen zich hier goed voor. Met het volume op standje burenruzie blijft het op en top genieten. Het is natuurlijk een duidelijk gegeven dat coldwave zich prima met de net zo dansbare uitgewerkte Krautrock mengt. Het ongedwongen karakter leent zich hier goed voor. Daardoor is het industrial The Wreck titelstuk veel minder aan tijdsbeeldslijtage onderhevig . Die onverschilligheid heeft veel raakvlakken met een rebelse cyberpunkhouding. Zich totaal loswringen van de heersende hypes om met zuigende Angels krachtstaaltjes de muziekscene te vergiftigen en hopelijk uiteindelijk ook veroveren. Met The Wreck begeeft VvvV zich in een melodieuze achtbaan waarbij snelheid en volume met avontuurlijke loopings en dynamische hoogstandjes worden afgewisseld. Een abstract filmisch kunstwerk met een overdaad aan schroefjes en moertjes om dat fundament te stabiliseren.  1. Mirrors
  2. The Wreck
  3. Paradise
  4. Wonderland
  5. Unslaved
  6. Resonances
  7. Angels
  8. Sparkling Neons