×

Recensie

Electronic

23 november 2019

VvvV

The Wreck

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: A Tant Rêver Du Roi

The Wreck VvvV Electronic 4 VvvV – The Wreck Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is het toch heerlijk als een rockband buiten een maatschappelijk geaccepteerde comfortzone durft te treden. Neem nou het Franse VvvV als voorbeeld. De basis is hier overduidelijk de coldwave. Ze laten zich afpellen als een Russisch Matroesjka poppetje, waarbij je steeds dichter bij die innerlijke kern komt. Het scala aan invloeden is immens, maar wil nergens storen.

Met kerkelijke orgelklanken transformeren ze zich in het groots aangepakte Mirrors. Voordat je het in de gaten hebt is deze gemuteerd tot een stevige Electric Body Music stamper. Welkom in de wereld van VvvV waar hemel en hel gezamenlijk door dezelfde deur gaan. Het uit Bordeaux afkomstige gezelschap Bardou-Jacquet en Le Mage hebben hun oorsprong in de techno en de zwaardere psychedelische rock.

Deze veelzijdigheid komt in alle fronten terug op het tweede album van VvvV. Na het naar de band genoemde debuut uit 2016 presenteren ze hier nu The Wreck. Eigenlijk gaat het duo zonder grote veranderingen door met de muzikale formule die ze daar zijn opgestart. Op dat gebied is er weinig progressie te horen, maar geeft dat? Dit is het geluid waarmee ze zichzelf op de kaart hebben gezet, en die eigenzinnigheid hoeft verder niet gedetailleerd te worden. Het zou uiteindelijk ten koste gaan van hun eigen sound.

Geen aanpassingen dus. En die unieke uitwerking siert dit koppel. Met gemak gaan ze de symfonische hoek in, alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. De nadruk is verlegd naar het bombastische grote gebaar, en hierdoor ontstaan er tig mogelijkheden en laagtes om uit te diepen. Het is veel meer dan een bak aan stroopdikke herrie die over je heen wordt leeg gestort.

Elke track krijgt een voorkeursbehandeling om zich te ontwikkelen tot een in perfectie opgebouwd totaliteit. De wat ijzige bijtende zangpartijen lenen zich hier goed voor. Met het volume op standje burenruzie blijft het op en top genieten. Het is natuurlijk een duidelijk gegeven dat coldwave zich prima laat mengen met de net zo dansbare Krautrock. Maar er is een minimum aan voorbeelden te noemen waarbij dit zo treffend wordt uitgewerkt.

Het ongedwongen karakter leent zich hiervoor om dit toe te passen. Daardoor is het industrial titelstuk The Wreck veel minder onderhevig aan tijdsbeeldslijtage. Die onverschilligheid heeft veel raakvlakken met een rebelse cyberpunkhouding. Zich totaal loswringen van de heersende hypes en met zuigende krachtstaaltjes als Angels de muziekscene vergiftigen en hopelijk uiteindelijk ook veroveren.

Met The Wreck begeeft VvvV zich in een melodieuze achtbaan waarbij snelheid en volume worden afgewisseld met avontuurlijke loopings en dynamische hoogstandjes. Een abstract filmisch kunstwerk met een overdaad aan schroefjes en moertjes om het fundament te stabiliseren.  1. Mirrors
  2. The Wreck
  3. Paradise
  4. Wonderland
  5. Unslaved
  6. Resonances
  7. Angels
  8. Sparkling Neons