×

Recensie

Soul

28 juli 2021

Various Artists

Penrose Showcase Vol 1.

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Penrose Records

Penrose Showcase Vol 1. Various Artists Soul 4 Various Artists – Penrose Showcase Vol 1. Written in Music https://writteninmusic.com

Penrose Records is het nieuwe soullabel dat vanuit Los Angeles vol gelieerd is aan het in Brooklyn, New York, gevestigde en in de twintig jaar van bestaan tot legendarisch uitgegroeide, Daptone Records. De eerste singles die via het label uitgekomen zijn nu bij elkaar gebracht op Penrose Showcase Vol.1.

Penrose Records werd enkele jaren geleden opgericht door mede Daptone oprichter Bosco Man (Gabriel Roth), die in zijn nieuwe thuisstad Riverside, California (door sommigen gezien als een heel verre buitenwijk van Los Angeles (ten oosten) een nieuwe studio bouwde en daarbij een nieuwe label wilde beginnen. Samen met Neal Sugarman vanuit Brooklyn, New York, begonnen met het nog steeds zeer populaire Daptone Records, dat ons onder meer Sharon Jones & The Dap-Kings en Charles Bradley bracht, wilde hij vanuit zijn nieuwe woonplek de soulsound van het westen gaan uitzoeken.

De zogenaamde SoCal (South California) soulscene heeft juist door de Latijnse invloeden weer een fijne andere samenstelling en de nieuwe ontdekkingsreis van Bosco Mann is dus eigenlijk ook een heel logische. Hij stuitte al snel op een aantal erg interessante bands en vocalisten, in een wijdere omtrek dan zuidelijk California alleen, en om deze te introduceren besloot hij, geheel in stijl, van elke band een eerste single (45 toeren) uit te brengen en nu dus ook de verzamelaar Penrose Showcase Vol.1.

Het is met 14 tijdloze soultracks een sterk visitekaartje geworden.  Natuurlijk leerden we Thee Sacred Souls uit San Diego al kennen met de heerlijke single You Can Call Me Rose en ook hun tweede en derde track op het album, Will I See You Again en Weak For Your Love, zijn fraai te noemen. Zoete, lome soul exact met het juiste gevoel gespeeld. Een band om veel van te verwachten.

Mooie verrassingen zijn er ook met Los Yesterday, die met hun drie tracks op het album, Nobody’s Clown, Time en Give Me One More Chance, al net zo’n fijne indruk achterlaten. Jason Joshua is dan weer van een geheel ander kaliber. Heerlijke dikke soul met blazers en zijn eigen onvaste, maar eerlijke stem, daar tussendoor. Toch zijn zowel Language Of Love als Se Acabá inspiratievolle tracks.

Weg ben ik ook van The Altons. Bryan Ponce is een echt geweldige zanger. Luister naar hun track Over And Over en je bent verkocht. Dat doen ze trouwens al net zo met When You Go (That’s When You’ll Know), zo’n heerlijk tijdloze soultrack. Ook de lekker lome ballad/albumafsluiter Tangled Up In You overtuigt net zo hard. Vicky Tafoya, een door de wol geverfde Latijse Amerikaanse, lijkt dan echt weer uit een ander tijdperk gestapt. My Vow To You klinkt alsof die uit de jaren dertig van de vorige eeuw komt. Een fijne nostalgische tijdreis dus. Haar Forever klinkt zowaar nog beter. Tafoya is er wederom eentje om heel goed in de gaten te houden. Wat een verrukkelijke stem!

Erg fijn is ook de track Seems Like van Thee Sinseers, een band die al wat langer in het zuidelijke soulcircuit rondfladdert en in zanger Joey Q(uinones) een absolute held heeft met exact de juist soulpassie. (De band heeft trouwens met Bryan Ponce en Adriana Flores de helft van The Altons als leden.)

Penrose Showcase Vol.1 is een heerlijke soulverzamelaar die belofte- en inspiratievol klinkt. Zoals Daptone Records ooit zelf een dikke revue met al hun helden samenstelde, zou je eigenlijk hopen dat ze ditzelfde met Penrose konden gaan doen. Een avond vol met bands die zich op Penrose Showcase Vol.1 laten horen zou een absoluut geweldige soulavond betekenen.

Kant A:

 1. Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose
 2. Los Yesterdays - Nobody's Clown
 3. Jason Joshua - Language Of Love
 4. The Altons - Over And Over
 5. The Altons - When You Go (That's When You'll Know)
 6. Vicky Tafoya - My Vow To You
 7. Los Yesterdays - Time

Kant B:

 1. Thee Sacred Souls - Will I See You Again
 2. Thee Sinseers - Seems Like
 3. Jason Joshua - Se Acabó
 4. Vicky Tafoya - Forever
 5. Los Yesterdays - Give Me One More Chance
 6. Thee Sacred Souls - Weak For Your Love
 7. The Altons - Tangled Up In You