×

Recensie

Roots

13 november 2022

Various Artists

Live Forever A Tribute To Billy Joe Shaver

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Live Forever A Tribute To Billy Joe Shaver Various Artists Roots 4 Various Artists – Live Forever A Tribute To Billy Joe Shaver Written in Music https://writteninmusic.com

Ergens in de jaren negentig  had ik het geluk om de Texaanse countryoutlaw Billy Joe Shaver op het podium te bewonderen in een Brusselse club en in ‘97 zag ik hem terug op een bijkomend Giants Rock’n Roll luik tijdens het destijds nog onder de noemer Belgium Rhythm’n ‘Blues Festival georganiseerde festival in Peer. Naast Little Richard Chuck Berry en Bo Diddley prijkte Jerry Lee Lewis op de affiche, de ‘Killer’ stuurde zijn kat en zo mocht Billy Joe samen met zoon Eddy een onder de naam Shaver openen. Eddy leerde op jonge leeftijd de kneepjes van de gitaar van Dickey Betts van The Allman Brothers Band  en begeleidde vaders beroemde vrienden uit het outlaw countrymilieu.

Vader en zoon leverden als het duo Shaver enkele geslaagde langspelers af zoals het memorabele Tramp On Your Street. Billy Joe had tegenslag in 99 overleed zijn vrouw Brenda , de moeder van Eddy aan kanker, nauwelijks een jaar later bezweek Eddy aan een overdosis heroïne op oudejaarsavond. Billy Joe bleek een survivor, hij overleefde enkele hartaanvallen, een beroerte werd hem uiteindelijk fataal op 81 jaar.

Na Bobby Bare en Kris Kristofferson introduceerde Waylon Jennings Shaver’s songschrijverij bij een ruimer countrypubliek. Het in ‘73 uitgebrachte Honky Tonk Heroes was zowat integraal opgebouwd met songs van Shaver. Hetzelfde jaar kwam zijn debuut Old Five Dimers and Me uit. De ruim twintig langspelers die volgden bereikten nooit een groot publiek maar voor zijn songs stonden collega muzikanten in de rij. Naast Krisofferson, Jennings, Cash en Elvis bladerden, Emmylou Harris, Allman Brothers en talloze anderen wel eens in de catalogus van Billie Joe. Ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag werd hij in 2004 op een concert in Austin al geëerd door oude vrienden als Guy Clark, Flatlanders Jimmie Dale Gilmoreen Joe Ely en Dale Watson, zoon Eddy werd door Todd Snider herdacht met Waco Moon.

Twee jaar na zijn dood is er een muzikaal eerbetoon aan de door Cash en Willie Nelson bejubelde songsmid. Nelson, die de kaap van de 90 nadert, opent samen met Lucinda Williams met Live Forever.  Ride Me Down Easy, een honky tonker uit de beginperiode wordt eveneens in een energiek duet uitgevoerd door Ryan Bingham en Nikki Lane.  De ballade Old Five Dimers and Me de titeltrack van Shavers debuut krijgt van Rodney Crowell  een doorleefde behandeling en Edie Brickell kiest eveneens voor een ontroerende ballade op dobrotonen terwijl Miranda Lambert zich als een cowgirl ontpopt in I’m Just  an Old Chunk of Coal.

Nathaniel Rateliff brengt een verdienstelijke interpretatie van You Asked Me To op maar het is George Strait die imponeert met een authentieke reprise van Willy The Wondering Gyps and Me., Na het swingende Honky Tonk Heroes door Amanda Shires  wekt Steve Earle  Ain’t No God in Mexico en een andere ‘Midwest Farmer’s Daughter’ brengt een geloofwaardige versie van Ragged Old Truck. Vooraleer de Canadese chanteuse Alllison Russell weergaloos afsluit met Tramp On Your Street duikt Willie Nelson terug op in Georgia On A Fast Train. Een dozijn songs in voortreffelijke uitvoeringen door oude zielsverwanten en de jongere generatie illustreren nog eens onmiskenbaar de tijdloze klasse van Billie Joe Shavers songs. 1. Willie Nelson (w/ Lucinda Williams) – Live Forever
 2. Ryan Bingham (w/ Nikki Lane) – Ride Me Down Easy
 3. Rodney Crowell – Old Five And Dimers Like Me
 4. Miranda Lambert – I’m Just An Old Chunk Of Coal (But I’m Gonna Be A Diamond Someday)
 5. Edie Brickell – I Couldn’t Be Me Without You
 6. Nathaniel Rateliff – You Asked Me To
 7. George Strait – Willy The Wandering Gypsy And Me
 8. Amanda Shires – Honky Tonk Heroes
 9. Steve Earle – Ain’t No God In Mexico
 10. Margo Price – Ragged Old Truck
 11. Willie Nelson – Georgia On A Fast Train
 12. Allison Russell – Tramp On Your Street