×

Recensie

Electronic

20 oktober 2015

Various Artists – LateNightTales: Nils

LateNightTales Nils Frahm

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Azuli

LateNightTales Nils Frahm Nils Frahm Various Artists Electronic 4.5 Various Artists – LateNightTales: Nils Frahm Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de populariteit van de uit Berlijn afkomstige multi-toetsenist Nils Frahm de afgelopen jaren enorm groot is geworden zal niemand die van muziek houdt ontgaan zijn. Heel opvallend voor een muzikant die geen concessies doet maar gestaag zijn eigen dwarse muzikale weg gaat. Of misschien juist daarom wel.

Met zijn albums op het vermaarde, immer intrigerende, Erased Tapes-label bouwde hij gestaag aan een imposant oeuvre. Met zijn eigenzinnige, altijd verrassende, live optredens kreeg hij vervolgens het publiek aan zijn voeten. Het dit jaar uitgebrachte solo pianoalbum –solo- en de soundtrack voor de film Victoria wist hij ook dit jaar weer muzikaal te betoveren. En dan komt er in november nog de prachtig overzichtsbox Collaborative Works uit, het samenwerkingsproject met Olafur Arnalds.

Na zijn verpletterende optreden in de Royal Festival Hall in London afgelopen zomer, als onderdeel van de BBC Radio 6 Music Proms, is er nu een door hem samengesteld deel in de vermaarde Britse LateNightTales-serie uitgekomen. Een album waarop hij zijn inspiratiebronnen blootlegt. In een enerverende blend van jazz, klassiek, electronic, minimal en eigen werk heeft hij een meesterlijke compilatie samengesteld.

De collectie songs laat zowel zijn invloeden als zijn hedendaagse helden horen en is daarmee een prachtige staalkaart van zijn muzikale gedachten. Van Nina Simone, Miles Davis, Wladimir Horowitz en Penguin Cafe Orchestra dus naar Four Tet, Boards Of Canada en Bibio. Alle tracks in fraaie volgorde achter elkaar gezet waardoor elke song perfect tot zijn recht komt. Met in totaal 23 tracks, waaronder ook nog eens een cover versie van John Cage’s 4:33 en een eigen, nieuwe compositie Them, is ook deze LateNightTales een zeer enerverende compilatie die vanaf het eerste moment tot de laatste tonen optimaal boeit, zelfs inspireert en ontroert. 1. Nils Frahm - 4:33 (Exclusive John Cage cover version)
 2. Baka Forest People Of South East Cameroon - Liquindi 2
 3. Carl Oesterhelt/Johannes Enders - Divertimento Fur Tenorsaxophon Und Kleines Pt.4
 4. Four Tet - 0181
 5. George Autry - You’re The Only Star
 6. Boards of Canada - In A Beautiful Place Out In The Country
 7. Bibio - It Was Willow
 8. Dictaphone - Peaks
 9. Vladimir Horowitz - The Flight Of The Bumble Bee
 10. Miles Davis - Concierto de Aranjuez
 11. Victor Silvester & His Ballroom Orchestra - Talk Of The Town
 12. System - SK20
 13. Rhythm & Sound - Mango Drive
 14. Miles Davis - Générique
 15. Dinu Lipatti - O Herr Bleibet Meine Freunde BWV 147
 16. Colin Stetson - The Righteous Wrath of an Honorable Man
 17. Penguin Café Orchestra - Cutting Branches For A Temporary
 18. Nina Simone - Who Knows Where The Time Goes
 19. Nina Jurish - Cleo The Cat (Exclusive track)
 20. Dub Tractor - Cirkel
 21. The Gentlemen Losers - Honey Bunch
 22. Nils Frahm - Them ‘Solo Piano Edit’ (Exclusive version)
 23. Cillian Murphy - In The Morning (Exclusive spoken word piece)