×

Recensie

Alternative

11 november 2016

Various Artists

LateNightTales: David Holmes

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Night Time Stories

LateNightTales: David Holmes David Holmes Various Artists Alternative 4.5 Various Artists – LateNightTales: David Holmes Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een bizar gegeven dat de LateNightTales serie van zo’n belachelijk hoog niveau blijft. Precies de juiste mensen vragen en uitdagen werkt dus toch. Na Ólafur Arnalds weet nu ook David Holmes weer optimaal te verrassen met een uitmuntende keuze in tracks.

De uit Belfast afkomstige Holmes heeft een rijke carrière vol met prachtige eigen albums, met bands en projecten maar ook zijn soundtracks hebben een coolness die ongekend is. Om dat maar nog eens een keer te bewijzen heeft hij van zijn aflevering in de serie LateNightTales een zeer opvallende gemaakt. Een album dat je net als andere delen in z’n geheel moet beluisteren. Juist dan komt de grote kracht van de delen tot bloei.

Holmes staat natuurlijk bekend om zijn gave obscure tegelijk geweldige tracks vanuit verschillende genres in een perfecte blend tot ons te laten komen. Op zijn deel in de LateNightTales is dat niet anders. Een fascinerende collectie van 19 songs binnen een eindeloze variëteit maar met een coherentie die volledig klopt. Van folk, tot aan minimal en van electronic naar pop. De grandioze opener Great Father Spirit In The Sky van Barry Woolnough en zijn eigen, met Steve Jones uitgevoerde, The Reiki Healer From County Down, dat daarop volgt, zet de toon voor een magnifiek album.

Van het obscure The Children of Sunshine naar het erg mooie Love is Strange van Buddy Holly en van een zeer opvallende I’m Not In Love van Song Sung via Jeff Bridges en Keefus Ciancia naar Geese en Die Hexen. Zo’n verzameling dus! En voor diegenen die nog niet precies wisten waar het zo geliefde Fleet Foxes hun stemverdubbeling-inspiraties vandaan haalden, moeten ook beslist naar David Crosby’s Orleans luisteren. Afkomstig van ‘s mans meesterlijke solodebuut If I Could Only Remenber My Name uit 1971. Ook albumafsluiter Elsewhere Anchises waarvoor Holmes een samenwerking aanging met Jon Hopkins en acteur Stephen Rea spreekt daarin boekdelen.

Er is weer zo verschrikkelijk veel meer moois op deze LateNightTales te horen dat het bijna verrast dat Holmes niet eerder gevraagd is. Met deze briljante collectie tracks legt hij de lat wel verschrikkelijk hoog voor zijn opvolger. 1. Barry Woolnough - Great Father Spirit In The Sky
 2. David Holmes & Steve Jones - The Reiki Healer From County Down (Exclusive Track)
 3. The Children Of Sunshine - It’s A Long Way To Heaven
 4. Spark Sparkle - Slythtovery (Exclusive Track)
 5. Alain Maclean - Talking Judgement Day Blues
 6. David Crosby - Orleans
 7. Buddy Holly - Love Is Strange
 8. After Dinner - Paradise Of Replica
 9. Lullaby Movement - Ru-Ru (Sleep Little Baby) (Exclusive Track)
 10. Jeff Bridges & Keefus Ciancia - It’s In Every One Of Us (Exclusive Track)
 11. Song Sung - I’m Not In Love (Produced By David Holmes) (Exclusive 10cc Cover version)
 12. Neo Maya - I Won’t Hurt You
 13. BP Fallon & David Holmes - Henry McCullough (Exclusive Track)
 14. Documenta - Love As A Ghost (Produced By David Holmes)
 15. Keith Fullerton Whitman - Stereo Music For Acoustic Guitar, Buchla Music Box 100, Hewlett Packard Model 236 Oscillator, Electric Guitar And Computer. Part I.
 16. Eat Lights Become Lights - Into Forever
 17. Geese - Andrew Parsnip (Exclusive Track)
 18. DIE HEXEN - Gloomy Sunday (Exclusive Track)
 19. David Holmes & Jon Hopkins Feat. Stephen Rea- Elsewhere Anchises (Exclusive track)