×

Recensie

Alternative

16 oktober 2016

Vanishing Twin

Choose Your Own Adventure

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Soundway Records

Choose Your Own Adventure Vanishing Twin Alternative 3.5 Vanishing Twin – Choose Your Own Adventure Written in Music https://writteninmusic.com

Een liefde voor ongewone muziekinstrumenten, freaky records en de onweerstaanbare verleiding van een goede groove is wat de leden van Vanishing Twin omstreeks 2015 in elkaars armen dreef. Het ensemble, geleid door frontvrouwe en spil Cathy Lucas, bracht eerder wat cassettes in eigen beheer uit onder de noemer Orlando, om gefascineerd te blijven door de idee van een ander zelf, net zoals Greg Dulli (Afghan Whigs, Gutter Twins) destijds in de ban was van tweelingen (in utero).Geen wonder dan ook dat ze haar groep aldus Vanishing Twin doopte.

Lucas wordt in het Vanishing Twin project geflankeerd door drummer Valentina Magaletti (Shit And Shine, Tomaga, Raime, Neon Neon), bassiste Susumu Mukai (Zongamin, Floating Points, Off World) en Phil Man From Uranus die vreemde geluiden uit diverse soundbibliotheken aanlevert en filmmaker en visueel artiest Elliott Arndt op fluit en percussie.

Afgelopen jaar speelde de band wereldwijd concertjes, waarin ze hun anderwereldlijke grooves en esoterische euforie in een show brachten waarmee een geïmproviseerd delirium binnen bereik bleek, iets dat ook de roemruchte dj Gilles Peterson niet ontgaan is. Samen met producer Malcolm Catto (DJ Shadow, Heliocentrics (die in enige tijd van Felabration jetje geven in De Roma), Gaslamp Killer) die hun songs op dit debuut in het Londense Quartermass Sound Lab verzorgde presenteert het combo hun debuut Choose Your Own Adventure waarop Britse pop hand in hand gaat met psychedelica en wereldmuziek.

In de studio namen ze de basis op voor acht tracks, waarop structuur en improvisatie in popsongs uitgewerkt werden naar de persoonlijke mythologie van het Vanishing Twin concept. Om die tracks uit te werken keken ze echt buiten het traditionele vocabularium van de popmuziek en gebruikte lang vergeten drum machines, homemade electronics, vibrafonen, tablas en zelfs een harp om de esoterische psychedelische sfeer van oude soundtracks, radiofonische experimenten en minimale muziekorkestjes neer te kunnen zetten.

Met die sound refereren ze naar fijne bands als het wat vergeten Stereolab. De uiterst dansbare binnenkomer Vanishing Twin Syndrome vol bizarre en exotische sounds neemt de luisteraar mee op een kosmisch, psychedelisch sleeptouw waar pakweg bands als Daft Punk of Chemical Brothers ook wel oren naar hebben. Als de song na een minuutje of drie even op adem komt lijkt het over en out, maar net dan begint het experiment en lijkt de band heel andere richtingen uit te slaan. Meteen een stevig schot in de roos.

Met Telescope krijgen we een eerder klassieke, door gitaren ondersteunde pop/rocksong. Toch krijgt die dankzij de heerlijke vocals een wat wazige en dromerige feel. Een song die wat in het verlengde ligt van het klassieke debuut van Hooverphonic. Floating Heart, waarin er gespeeld wordt met ritmiek, klinkt druk en experimenteel, en fungeert als een kleine, maar spannende interlude.

Ook elders, bijvoorbeeld tijdens Eggs, wordt vooral dankzij het gebruik van wat ongebruikelijke instrumenten op sfeer ingezet. En dat via knappe, zij het wat experimentele popsongs die evenwel erg goed in het oor liggen. Spannende songs die even goed een soundtrack bij early Bondfilms zouden kunnen zijn. Dat blijkt onder meer ook uit het korte, maar erg geflipte Under The Water.

Wat te denken van een frisse single als het erg fraai uitgewerkte The Conservation Of Energy bijvoorbeeld, die heel duidelijk in het vaarwater van het Franse Air aanmeert. Choose Your Own Adventure klinkt in onze oren als een heerlijk klankenspel.

Het is vooral het bijna tien minuten durende Truth Is Boring, dat een kwart van het album inhoudt, dat de meeste aandacht naar zich weet te trekken. Niet zozeer omwille van zijn lengte, dan wel omdat Vanishing Twin zo een fantastisch einde kan breien aan een erg boeiend album. Om het met de woorden van de band zelf te zeggen: It Sends My Heart Into A Spin.

Tracklist Choose Your Own Adventure:

 1. Vanishing Twin Syndrome
 2. Telescope
 3. Floating Heart
 4. Eggs
 5. Under the Water
 6. The Conservation of Energy
 7. Choose Your Own Adventure
 8. Truth Is Boring


 1. Vanishing Twin Syndrome
 2. Telescope
 3. Floating Heart
 4. Eggs
 5. Under the Water
 6. The Conservation of Energy
 7. Choose Your Own Adventure
 8. Truth Is Boring
 9. It Sends My Heart into a Spin