×

Recensie

Pop

13 oktober 2021

Vanishing Twin

Ookii Gekkou

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Fire

Ookii Gekkou Vanishing Twin Pop 4 Vanishing Twin – Ookii Gekkou Written in Music https://writteninmusic.com

De architecten van het grote Vanishing Twin experiment flikken het weer en zijn ook nu heerlijk op dreef. Met de gedreven jazzy junglebook titelstuk Big Moonlight (Ookii Gekkou) triphop laat het Londense gezelschap horen waar ze zich op dit moment bevinden. Nou, ergens in die funkende retro seventies grens van gelikte dance grooves met een heerlijk uitdagend Frans accent. Uitdagend zegt u? jazeker! Dit broeierige multiculturele gezelschap flirt met die vintage tropicana erfenis welke ze uit een viertal verschillende geboortegronden opbouwen. Je kan onderhand van de kernelementen aarde, water, lucht en vuur spreken, met Vanishing Twin als de som der delen. Bijzonder veelzijdig, uniek in het complexe effectenspel.

Vanishing Twin bestaat uit Cathy Lucas, de Spaans exotische keyboardspeelster en het zingende boegbeeld. De Italiaanse percussionist Valentina Magaletti, die in het verleden werkzaam is met grootheden als Thurston Moore, Bat for Lashes en Gruff Rhys is. De Japanse bassist Susumu Mukai, in het wereldje meer onder het alias Zongamin bekend. De Moog synthesizer expert Man From Uranus, een Brits fenomeen, opererend onder de afkorting Phil M.F.U. En de Franse Elliott Arndt, artistiek brein en als filmmaker tevens van grote invloed op de vormgeving en zich steeds minder met het muzikale gedeelte bezig houdend. Een vijftal muzikanten die bergen aan bagage uitgebreid etaleren en zorgvuldig puzzelstukjes passend maken door ze af te schaven en te verknippen. De ene keer in samplevorm, vervolgens met heuse instrumentatie.

De psychedelische Krautrock en pompende Madchesterbeats van Choose Your Own Adventure aarden op het intieme The Age of Immunology om vervolgens voorzichtig het nachtleven binnen te sluipen. Ookii Gekkou is hedendaagse metropoolmuziek, klaargestoomd om de wereld te observeren, te absorberen en vervolgens te veroveren. Spannend donker en dansbaar.

In de eerdere fases zit de band nog met een denkbeeldige navelstreng aan de trendsetters van Stereolab verbonden. Ookii Gekkou is mijlenver van die leeggeplukte zomerse clubkern verwijderd. Het Vanishing Twin syndroom, jezelf met een ander voeden, de gedeelde krachten opeisen om die vervolgens af te stoten, waarna deze uiteindelijk in het niets verdwijnen. Vanishing Twin snijdt zich als een zelfstandig plantenstekje van het grote voorbeeld af, waarna de invloeden in stilte afsterven en uiteindelijk vervagen.

Sun Ra, de zonnekoning van de jazz wordt in het hevig funkende Phase One Million aanbeden, al is het de goddelijke afrobeat krachtbron Fela Kuti die goedkeurend vanuit zijn overkoepelende sterrenhemel imperium toekijkt. Een extase van opeenvolgende muzikale orgasmes de zaadjes voor het universele alsmaar transformerende Zuum planten, welke als een hypnotiserende slang het bovennatuurlijke hoffelijke Adam en Eva paradijs van Eden verwoest en de verlokkingen in de totaal verknipte The Organism klankenpartijen loslaat. De vocalen lijken van een stemacteur gestolen te zijn, welke de inleidende futuristische beelden van een ouderwetse sciencefiction B-movie inspreekt die ergens in een ontgonnen junglegebied is opgenomen. Onzichtbare avontuurlijke geheimen zitten diep in die onderste onontdekte lagen verborgen en openbaren zich na meerdere luisterbeurten pas.

In Cucina is achttienplus Walt Disney. Een demonische trancemusical voor ophitsende volwassenen met bezwerende mantrazang en losgeslagen percussie. Uiteindelijk is het toch de verzachtende stem van liefdevol moederfiguur Cathy Lucas die in Wider Than Itself het muzikale breiwerk van de strakke verstrengelende knopen en rafelige oneffenheden verlost om er weer een berustend geheel van te maken. Mondsnoerende klinisch dode vocoders en dansbare Light Vessel bigbeats zoeken de jaren negentig aansluiting op, maar is wel de zwakkere broeder op deze verder prima plaat. Vreemd genoeg werkt de bleek ingevallen duisternis op de vluchtige ontastbare Tub Erupt krautrock juist wel. Het rondspokende gekkenhuis in de ontspoorde breinen van dit kwintet levert met Ookii Gekkou een mooi resultaat af.  1. Big Moonlight (Ookii Gekkou)
  2. Phase One Million
  3. Zuum
  4. The Organism
  5. In Cucina
  6. Wider Than Itself
  7. Light Vessel
  8. Tub Erupt
  9. The Lift