×

Recensie

05 september 2016

Uriah Heep – Very 'Eavy, Very

Very 'Eavy, Very ' Umble

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: BMG

Very 'Eavy, Very ' Umble Uriah Heep Rock 3.5 Uriah Heep – Very ‘Eavy, Very ‘Umble Written in Music https://writteninmusic.com

Platenmaatschappij BMG gaat in 2016 en 2017 een reeks Uriah Heep re-issues uitbrengen. Op zich niet bijzonder, in de loop van de jaren zijn alle albums al wel een keer her-uitgebracht, maar ditmaal is het onder leiding van Mick Box zelf. Hij verzorgt ook in alle versies de liner notes samen met Ken Hensley. Alle albums worden sowieso op dubbel CD en vinyl uitgebracht.

Misschien is Uriah Heep wel de meest onder gewaardeerde band uit de glorieuze Britse rockjaren als je het vergelijkt met Purple, Sabbath of Led zeppelin. Gekscherend werden ze een light versie van Deep Purple genoemd. Misschien had het er ook mee te maken dat ze zo divers klonken. Progrock, blues, hardrock en de eerste tekenen van heavy metal. De band had het allemaal in zich. Mick Box mag in de liner notes dan aangeven dat ze van toeten nog blazen wisten, de band barst uit elkaar van het talent.

Gypsy, de openingstrack laat gelijk horen wat ze allemaal in huis hebben. Het waanzinnige orgelspel van Ken Hensley, de zeer bijzondere vocalen van David Byron en het geweldige en best wel heavy gitaarwerk van Mick Box. Hardrock nummers zoals Walking In Your Shadows, Real Turned On en Dreammare (wat een droom intro heeft dit nummer toch) laten ook een band op stoom horen. De wat obligate bluessongs zoals Lucy Blues of de wel heel softe ballad Come Away Melinda doen de aandacht iets verslappen. Later maakte de band een aantal albums die zeker de titel klassiekers mogen krijgen (Look At Yourself, Demons & Wizards)

De extra CD is mede samengesteld door een zeer grote fan, Warren D. Eady en bevat ook een paar pre Uriah Heep nummers. Toen ze nog onder de naam Spice opereerden. Zoals Magic Lantern en twee versies van Born In A Trunk. Die extra CD is wellicht voor de hardcore fans een reden om de re-issue toch in huis te halen. De mastering is erg goed gedaan. Nergens klinkt het album te glad of te vol.

De start van de re-releases wordt ingezet door de verzamelaar The Definitive Anthology (1970-1990). Op deze verzamelaar geen bijzondere track of niet eerder uitgebracht werk. Maar een leuke instapper voor de niet kenner.

Op 28 oktober komt Salisbury uit.

Tracklisting Very ‘Eavy:

 1. Gypsy
 2. Walking In Your Shadow
 3. Come Away Melinda
 4. Lucy Blues
 5. Dreammare
 6. Real Turned On
 7. I’ll Keep On Trying
 8. Wake Up (Set Your Sights)

Tracklisting Very ‘Umble (An alternative “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble”):

 1. Gypsy
 2. Real Turned On
 3. Dreammare
 4. Come Away Melinda
 5. Born In A Trunk (SPICE)
 6. Wake Up (Set Your Sights)
 7. I’ll Keep On Trying
 8. Walking In Your Shadow
 9. Lucy Blues