×

Recensie

Electronic

16 maart 2016

Underworld – Barbara Barbara, We Face A Shining

Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Caroline

Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future Underworld Electronic 4 Underworld – Barbara Barbara, We Face A Shining Future Written in Music https://writteninmusic.com

Met het lekker obscuur getitelde Barbara Barbara, We Face A Shining Future is Underworld glorieus terug. Het is de opvolger van Barking dat zes jaar geleden verscheen.

Het was tijd om zichzelf opnieuw muzikaal te ontdekken en elkaar weer optimaal uit te dagen, vertelden Karl Hyde en Rick Smith de afgelopen maanden al in interviews. Ze namen daarom ruim de tijd, deden tussendoor even volop hun eigen ding, om het nieuwe album te maken. Tijd mocht geen issue zijn. Weer bij elkaar kwamen de nieuwe songs vervolgens in een stroom van creativiteit tot stand tijdens lange, vrije sessies, zonder van tevoren een idee te hebben waar ze mee aan de gang zouden gaan. Eigenlijk dus net zo als Hyde twee albums met Brian Eno opnam en Smith zijn soundtracks voor Danny Boyle-films en de tv serie Babylon bij elkaar componeerde, en zonder ook maar een moment bezig te zijn met wat Underworld voorheen nu precies zo interessant maakte. Die vrije stijl heeft een album opgeleverd dat tot de besten van het Britse duo gerekend mag worden.

Barbara Barbara, We Face A Shining Future (de titel verwijst naar een uitspraak van Smith’s vader die hij kort voor zijn dood uitsprak) heeft een heerlijke frisse openheid. Ondanks het soms wat tragere tempo heeft het duo een heerlijke drive hervonden die albums als Dubnobasswithmyheadman, Second Toughest in The Infants en Beaucoup Fish ook al zo super aanstekelijk maakten. Barbara, Barbara kent maar zeven tracks maar dat zijn dan wel zeven lange, intrigerende tracks die met de draaibeurt fijner worden. De verrukkelijke opener I Exhale, gemaakt in nauwe samenwerking met High Contrast (die ook op Barking al aanwezig was), wordt gevolgd door het al net zo heerlijk opbouwende If Rah. Met het daarop volgende Low Burn, zo’n lekker donkere maar warm pulserende classic Underworldtrack, weet je waarom je de mannen zo gemist hebt. Het is een prachtig en veelbelovend openingstrio.

Het fijn mysterieuze Santiago Cuatro, vol akoestische gitaarklanken, en het lekker trippy Motorhome zijn dan de fijn lome rustpunten voordat het album met Ova Nova en Nylan Strung het tempo weer terugbrengt en het album werkelijk briljant afsluit. Want wat een geweldige tracks zijn dat en wat sluiten ze naadloos op elkaar aan! Waar Hyde op het eerste gedeelte van het album vooral teksten herhaalt en voordraagt klinkt op Ova Nova dan eindelijk een zingende Hyde en wat klinkt dat, in combinatie met die superwarme klanken van Smith, weer eindeloos goed. Wat een geweldige opbouw ook weer! De soulfulle backing vocalen komen trouwens van dochters Esme Smith and Tyler Hyde. Een gouden vondst. Ook in de droomafsluiter Nylan Strung sluiten ze fraai aan op de vocalen van Hyde. De track laat meer dan ooit een vrij Underworld horen die met de ervaring en liefde voor muziek maken een zowel superaanstekelijk als diep emotionele track gemaakt hebben.

Barbara Barbara, We Face A Shining Future is de glorieuze terugkeer van de meesters Hyde en Smith. Mannen die je met dit nieuwe album weer helemaal in het hart sluit.  1. I Exhale
  2. If Rah
  3. Low Burn
  4. Santiago Cuatro
  5. Motorhome
  6. Ova Nova
  7. Nylon Strung
  8. Twenty Three Blue