×

Recensie

Electronic

18 september 2013

Ulver – Messe I.X –

Messe I.X - VI.X

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Kscope

Messe I.X - VI.X Ulver Electronic 3.5 Ulver – Messe I.X – VI.X Written in Music https://writteninmusic.com

De muziek op Messe I.X – VI.X, de nieuwe CD van Ulver, is tot stand gekomen in opdracht van het Tromsø Cultuurhuis in Noorwegen. Ze is op 21 september 2012 live uitgevoerd door Ulver in samenwerking met het Tromsø Kamerorkest. Daarna is de band de studio ingegaan om deze muziek gereed te maken voor opname op CD.

Het algehele karakter van Messe I.X – VI.X is somber. De muziek creëert een donkere drukkende verontrustende atmosfeer. Deze wordt sporadisch afgewisseld met rustgevende melodieën. Het is bij uitstek muziek om over de koptelefoon te beluisteren. Wat dan vooral opvalt is dat natuurlijke geluiden worden gekopieerd op een elektronische manier. Er lijkt geen moeite te worden gedaan om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen, maar de aandacht lijkt er juist op te liggen dat ze vervormd doorgegeven worden. Zo waait er op een gegeven moment een elektronische noordenwind, die voor een luguber moment zorgt. Zo zijn ook dierlijk aandoende elektronische klanken te horen. Het lijkt er haast op of de natuur geweld aangedaan wordt. Messe I.X – VI.X bevat heel veel fascinerende geluiden, maar als geheel heeft het weinig boeiende muziek.

De bandleden van Ulver zelf gaan zover om Messe I.X – VI.X als een partnercompositie te beschouwen van hun in 2007 verschenen album Shadows Of The Sun. De muziek heeft hetzelfde sombere thema en hetzelfde sobere natuurlijke geluid. De klassieke invloeden van de derde symfonie van de Poolse componist Henryk Górecki zijn overduidelijk aanwezig. Messe I.X – VI.X lijkt een moderne versie van dit werk, hoewel het een minder diepe emotionele depressie veroorzaakt; de compositorische afwisseling is groter en de geluiden hebben een meer vervreemdend effect.  1. As Syrians Pour In, Lebanon Grapples with Ghosts of a Bloody Past
  2. Shri Schneider
  3. Glamour Box (Ostinati)
  4. Son of Man
  5. Noche Oscura del Alma
  6. Mother of Mercy