×

Recensie

Pop

22 juli 2008

U2 – (deluxe

Boy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Boy U2 Pop 4 U2 – Boy (deluxe 2CD) Written in Music https://writteninmusic.com

De eerste drie albums van U2 komen allemaal in uitgebreide dubbele versies uit over de zomer van 2008. Het opnieuw beluisteren van die albums geeft een interessante kijk op de start van de Ierse band die uiteindelijk uitgroeide tot een van de grootste bands ter wereld.

Het U2 debuutalbum ‘Boy’ verscheen in oktober 1980 .

Start

Larry Mullen, Dave Evans (The Edge), Paul Hewson (Bono Vox) en Adam Clayton vormden vanaf september 1976 een band. Mullen had een advertentie op het school bord had geprikt, waarin hij muzikanten zocht om een band mee te vormen. In eerste instantie speelde ook Edge’s broer Dik mee op gitaar en speelden ze covers. Bandnamen als Feedback en later The Hype werden gebruikt maar met het vertrek van Dik en het gaan spelen van zelf geschreven songs wordt de naam veranderd naar U2. De band maakt als snel naam in Dublin.

Out Of Control

Het winnen van een talentenjacht in Limerick wordt als eerste keerpunt gezien. Met de gewonnen vijf honderd Ierse ponden kunnen ze hun eerste opnamen gaan maken in de Keystone studio’s in Dublin. Vlak na deze opnamen wordt de band voorgesteld aan Paul McGuiness die al snel daarna besluit manager van de band te worden. Van de opnamen, gemaakt met producer Chas deWhalley, worden 3 songs gekozen die op een EP worden geperst en in september 1979 uitgebracht worden door de Ierse tak van platenmaatschappij CBS. Met ‘Out Of Control’ op de A-kant en ‘Boy/Girl’ en ‘Stories For Boys’ wordt de muzikale identiteit van de band vorm gegeven. Vooral de prominente gitaar van The Edge, die met zijn galm een geheel eigen sfeer en het opmerkende geluid van de band creëert, valt op. Maar zeker ook de krachtige en opwindende rhythm sectie en de stem en teksten van zanger Bono.

11 O’clock Tick Tock

De EP wordt in het thuisland een succes maar valt buiten Ierland niet op. Zelfs een aantal optredens in Londen krijgen maar weinig bijval. Ook een tweede single voor CBS ‘Another Day’ wordt alleen in het thuisland een succes. Op indicatie van McGuiness tekent de band vervolgens een deal met Island Records. Het blijkt een gouden stap. Een eerste single ’11 o ‘clock Tick Tock’ voor het label wordt nu internationaal uitgegeven en de band begint op te vallen.

Boy (1)

De band duikt de studio in met producer Steve Lillywhite, door het plotse vertrekken van ’11 O’Clock’ producer Martin Hannett. Lillywhite geeft de band het studio vertrouwen wat ze nodig heeft. Hij haalt de drums in de mix naar voren en haalt Edge’s gitaar met een nog grotere en opvallender galm naar voren. Het vertrouwen van de band blijkt uit het ‘in de studio’ schrijven van 2 nieuwe songs, ‘An Cat Dubh’ en ‘The Ocean’, naast de 40 songs die ze al naar de studio hadden meegenomen.

Boy (2)

Met het uitkomen van het eerste U2 album ‘Boy’ wordt duidelijk dat we met een zeer bijzondere band te maken hebben. Het geluid van de band heeft overduidelijk kenmerken van de New York punk (Television en Patti Smith zijn favorieten van de band) en zeker ook van het Schotse The Saints en de Ierse punkers van Stiff Little Fingers. Toch weet de band een geheel eigen sound te creëren en spannende songs te kunnen schrijven. De teksten van Bono over opgroeien, ontluikende seksualiteit, religie en over het volwassen worden zijn op het album schetsmatig maar herkenbaar. Ook blijkt het geluid van de band in de handen van Lillywhite volwassen te zijn geworden.

I Will Follow

Met de eerste single ‘I Will Follow’ wordt de band vervolgens eindelijk ook in Engeland ontdekt en omarmt door pers en publiek. De tweede single ‘A Day Without Me’ wakkert nog meer aandacht aan en geeft het album ‘Boy’ de welverdiende aandacht. Note : ‘I Will Follow’ wordt pas twee jaar later in Nederland een hit als, het toen zeer toonaangevende Veronica’s Countdown, de band uitnodigt te spelen (in een dubbel met het Nederlandse Powerplay) in ’t Heem in Hattem. Als van die opnamen ‘I Will Follow’ uitgebracht wordt gaat het Nederlandse publiek om.

Extra’s bij de deluxe edition

Bij de fraaie dubbele deluxe edition van ‘Boy’, die nu in de winkels ligt, is een extra CD bijgesloten die tal van fraaie onuitgebrachte songs bevat. Zo is ‘Saturday Night’ een eerste aanzet tot ‘Fire’ (wat later op ‘October’ verschijnt) waarvan reeds een snippet op het einde van de eerste vinylversie van het album te horen was. ‘Speed Of Life’ is een fraaie instrumentale track. Ook de live versies van ’11 O’Clock Tick Tock’ uit de Marquee in London en ‘Cartoon World’ uit National Stadium in Dublin waren niet eerder te horen. Daarnaast nog tal van andere mixen van songs van ‘Boy’ en fraaie live versies. En natuurlijk is ook de volledige eerste EP vertegenwoordigd. 1. I Will Follow
 2. Twilight
 3. An Cat Dubh
 4. Into The Heart
 5. Out Of Control
 6. Stories For Boys
 7. The Ocean
 8. A Day Without Me
 9. Another Time, Another Place
 10. The Electric Co.
 11. Shadows And Tall Trees