×

Recensie

Metal

23 juni 2015

Tremonti

Cauterize

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Fret12

Cauterize Tremonti Metal 4 Tremonti – Cauterize Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn solo debuut uit 2012 bewees Mark Tremonti dat hij nog een talent had naast gitaar spelen: zingen. Daarnaast bewees hij vooral solo een stuk meer metal te zijn dan hij met Altar Bridge of Creed ooit is geweest. Nummers als Wish You Well leunden op lekker snelle speedmetal riffs en de rest vooral op halftempo beukriffs. Dit album scoorde bijzonder goed

Op Cauterize wordt Mark Tremonti bijgestaan door zijn Alter Bridge collega Eric Friedman op gitaar, Wolfgang Van Halen op bas en Garrett Whitlock op drums. Waar Tremonti in uitblinkt, ook weer op dit nieuwe album, is de mix tussen radio vriendelijke rock en metal. Tremonti heeft een cleane zangstijl en veel aandacht voor de zangmelodieën. Van de post grunge zal hij nooit ver verwijderd zijn, maar nergens klinkt hij zeurderig. Wat dat aangaat heeft hij veel opgestoken van Miles Kennedy.

De mooiste voorbeelden van zijn stijlenmix zijn Radical Change en Arm Yourself. Nummers die leunen op snelle speedmetal riffs en zeer sterke zanglijnen. Radical Change hoort echt tot het beste wat Tremonti heeft geschreven. Maar ook een aantal andere nummers hebben van die volvette metal riffs, maar liggen in tempo een stuk lager. Flying Monkeys is lekker zwaar en het stevig beginnende Another Heart slingert heen en weer tussen melodie en vooral de waanzinnig goeie break zorgt dat dit nummer tot de hoogtepunten van het album behoort.

Maar natuurlijk hangen er ook nummers stevig tegen de sound van Altar Bridge en Creed aan. De twee afsluitende songs Sympathie en Providence bijvoorbeeld. Slepende songs met veel melodie, dik aangezette zanglijnen en in Sympathu een bijzonder fraaie gitaarsolo.

Blijkbaar zat de inspiratie er goed in tijdens de voorbereiding naar dit nieuwe album zodat er eind 2015 of misschien begin 2016 al weer een nieuwe Tremonti aan zit te komen. Voorlopig doen we het met Cauterize en dat is bepaald geen straf.  1. Radical Change
  2. Flying Monkeys
  3. Cauterize
  4. Arm Yourself
  5. Dark Trip
  6. Another Heart
  7. Fall Again
  8. Tie The Noose
  9. Sympathy
  10. Providence