×

Recensie

Klassiek

15 oktober 2012

Toshio Hosokawa

Solo Concertos Vol. 2

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Neos

Solo Concertos Vol. 2 Klassiek 4.5 Toshio Hosokawa – Solo Concertos Vol. 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Op 1 juni 2009 verscheen Solo Concertos – Vol. 1 van de Japanse componist Toshio Hosokawa op het label Neos. Dit label is opgericht door Wulf Weinmann en richt zich op moderne klassieke muziek en jazz. Op 10 juli verscheen Vol. 2 van de Solo Concertos. Deze CD bevat drie werken van Hosokawa: Cello Concerto, Voyage VII en Metamorphosis. De werken worden uitgevoerd door Orchestre Philharmonique du Luxembourg onder leiding van Rober H.P. Platz.

De titel Cello Concerto zegt voldoende. Het werk wordt opgedragen aan de herinnering aan de Japanse componist Tōru Takemitsu (1930-1996). Rohan de Saram speelt de cello op een gedreven en sprekende manier. De geluiden die voortgebracht worden bevatten veel spanning en emotie. De begeleiding van het orkest is stuwend op een golvende manier. Het werk opent erg indringend, maar raakt gaandeweg steeds meer inhoud kwijt. De partituur krijgt steeds meer ruimte en de cello speelt een prachtig cadenza met veel zeggingskracht. Het concerto eindigt vederlicht.

Voyage VII is een concerto voor trompet en strijkers met percussie. Het concerto begint met feeërieke strijkers, waar solist Jeroen Berwaerts’ trompetspel bovenop danst. Dit stuk heeft minder spanning dan het vorige. De percussie zorgt voor een zeer diepe trage hartslag die erg onheilspellend klinkt. Het onheil blijft weliswaar uit, maar hier creëert het wederom spanning in de muziek. Het stuk duurt 15 minuten en 30 seconden en de structuur is zacht-hard-zacht. Een bijzondere compositie voor een bijzonder instrument.

Metamorphosis, het laatste werk op deze CD, is een concerto voor klarinet en strijkers met percussie. De klankkleur en het gebruik van de instrumenten is in deze compositie weer compleet anders dan bij de vorige twee. Het werk klinkt indringender en heeft een wilder karakter. Olivier Dartevelle weet de meest fantastische klanken uit zijn klarinet te toveren. Ook hier is weer het golvende karakter terug te vinden in het orkest, maar het ligt meer aan de voorgrond en heeft een eigenschap om te overheersen.

Tracklisting Solo Concertos Vol.2:

  1. Cello Concerto (1997)
  2. Voyage VII (2005)
  3. Metamorphosis (2000)