×

Recensie

Roots

17 september 2015

Tommy Emmanuel – It's Never To

It's Never Too Late

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: CGP Sounds

It's Never Too Late Tommy Emmanuel Roots 4 Tommy Emmanuel – It’s Never To Late Written in Music https://writteninmusic.com

Zelf heb ik Tommy Emmanuel jaren terug eens zien optreden in de Middelburgse Stadsschouwburg. Tout musicerend Zeeland was komen opdagen en dat was niet voor niks. Wat deze gitarist uit zijn oude staalsnarige Maton countrygitaar weet te toveren grenst aan het onwaarschijnlijke. Of, beter gezegd, het is gewoon buitenaards goed. Na afloop waren we allemaal wat stilletjes.

De Australiër heeft bovendien een apart gevoel voor humor, wat tijdens zijn concerten tot uiting komt. Hij heeft al zeker twintig albums gemaakt en werkte samen met Eric Clapton, Stevie Wonder, Tina Turner, John Denver en vele anderen. Emmanuel begon al op zijn vierde met gitaar spelen en dat betaalt zich uit. Hij is meermaals uitgeroepen tot beste akoestische gitarist ter wereld.

Tja, hoe recenseer je een briljant gespeeld instrumentaal album? Blood Brother en El Vaquero ademen Iberische sferen, terwijl veel andere nummers weer van folk, jazz, ragtime en latin-invloeden aan elkaar hangen. Het klinkt alsof Emmanuel het allemaal zo uit zijn mauw schudt en ik ben bang dat dat ook zo is. Sferen, ritmes en melodieën buitelen over elkaar heen. Het verzinnen van passende songtitels zal hem misschien nog de meeste hoofdbrekens hebben gekost. Enig nadeel is misschien dat de vele tracks zodanig betoverend klinken en zo vloeiend in elkaar over gaan dat je een bepaalde titel niet zo snel terug vindt.

Deze man knoopt genres en speelstijlen aan elkaar op een dermate briljante manier, dat ik alleen maar voor een wettelijk verbod kan pleiten. 1. Only Elliot
 2. It's Never Too Late
 3. The Bug
 4. El Vaquero
 5. Hope Street
 6. Blood Brother
 7. Miyazaki's Dream
 8. One Day
 9. Traveling Clothes
 10. T.E. Ranch
 11. Hellos And Goodbyes
 12. One Mint Julep
 13. The Duke
 14. Old Photographs