×

Nieuws

05 november 2022

Epiphany betekent terugkeer van PennyLeen

Geschreven door: Peter Urbanus

De Arnhemse blues-, soul- en jazzzangeres PennyLeen werd enkele jaren geleden zeer lovend onthaald. Toch ging ze daarna persoonlijk door een diep dal. Nadat ze weer opkrabbelde resulteerde dat in nieuwe muziek.

De indrukwekkende, gospel getinte single Epiphany is een eerste nieuw teken van leven. PennyLeen Krebbers is vooral bekend als blues- soul en jazzzangeres en ook als saxofoniste. Een aantal jaren geleden werkte ze muzikaal samen met Mark Lennon van de Amerikaanse band Venice. Met hem nam ze de single Help Me op.

Door de jaren heen kregen haar albums erg mooie recensies vanwege haar bluesy, jazzy en soul getinte nummers en geweldige stem. De legendarische Kaz Lux (Brainbox), saxofonist Hans Dulfer en Rosa King prezen ook haar kwaliteiten. Toch kwam ze in zwaar weer terecht. Nu, enkele jaren later en getekend door haar zware periode, doet ze van zich spreken met het sterk gospel getinte Epiphany.

De indringende tekst is het resultaat van haar jarenlange worsteling met uitzichtloosheid, waar ze uiteindelijk uit kroop na een openbaring. Die bevrijdde haar langzamerhand van haar ballast en belemmerende gedachten over zichzelf. Het ruim zes minuten durende nummer wordt zeer spaarzaam gedragen. Een bas en de hypnotiserende gospelzang, meer niet. Geheel anders dan haar vroegere muziek, waarbij ze werd begeleid door een volledige band plus blazers.

PennyLeen zingt er overheen met geweldige kracht. In de tweede helft neemt ze gas terug en klinkt even verlichting, maar ze is nog niet uitgeraasd. De somber stemmende gospelvocalen keren terug, maar nu heeft ze haar weg terug naar de bron gevonden. Ze kan verder met haar leven.