×

Recensie

Roots

04 januari 2021

Tiny Legs Tim

Call Us When It's Over

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sing My Title

Call Us When It's Over Tim De Graeve Roots 3.5 Tiny Legs Tim – Call Us When It’s Over Written in Music https://writteninmusic.com

Als artiest zijnde verlang je in deze tijd maar naar een ding; spelen en het liefst met zoveel mogelijk publiek erbij. Dat laatste wordt steeds lastiger, en als in de zomer het corona virus enigszins onder controle lijkt zoekt bluesgitarist Tim De Graeve bevriende muzikanten op om gewoon ouderwets te gaan jammen. Geen gedoe, lekker aan de gang met wat ouder werk en er nog een R.L. Burnside cover tegenaan gooien. Het levert ook nog twee nieuwe tracks op, maar de opzet lijkt mij vooral gericht om de ellende in de wereld eventjes te vergeten.

Het zijn dan ook niet de minste collega’s die dat laatste weekend van juni aansluiten. Normaal zoekt het gezelschap elkaar op in de Gentse blues club Missy Sippy om daar al improviserend aan de slag te gaan. De voormalige jazz gitarist Toon Vlerick speelt alweer een tijdje bij de indierockers van Absynthe Minded, contrabassist Mattias Geernaert is een stabiele factor op het invloedrijke jazzlabel W.E.R.F., en drummer Bernd Coene is tevens een veel gevraagde muzikant. Kortom een steady basis die elkaar feilloos aanvoelt en het zo eenvoudig mogelijk aanpakt met een Belgische vintage Faylon mengtafel en een verjaarde 24 sporen tape machine. Tiny Legs Tim is de naam, het alias van Tim De Graeve, afgeleid van het Charles Dickens A Christmas Carol personage Tiny Tim. Net als de gitarist een fragiel figuur die gebukt gaat onder een slechte lichamelijke conditie.

Call Us When It’s Over opent met de gloednieuwe track Love Come Knocking. Een heerlijke psychedelische hypnotiserende sixties getinte soulvolle blues song, welke oprecht gedateerd aanvoelt. Een compliment dus, voor dit viertal die perfect die oude sound weet op te roepen. Een geweldige opener waarmee hij verhalend ingaat op zijn broze breekbare verleden, de tijdelijke afwezigheid vanwege het Corona gebeuren en zijn liefde voor de muziek. Een stoffige woestijnrocker die niet zou misstaan op de soundtrack van de horrorthriller From Dusk Till Dawn. Tiny Legs Tim is opnieuw gegrepen door het blues fever.

De country slidegitaar rocker I Believe van zijn debuutplaat One Man Blues is in tempo sterk vertraagd om deze te herdopen tot een voortslepende gospel blues song. Ook het daarvan afkomstige Ocean is totaal gesloopt om dezelfde behandeling te ondergaan. Tim De Graeve heeft zijn ziel definitief aan de duivel verkocht en gooit er de meest prachtige voortjankende blues akkoorden uit. Van de tweede lichting blues legendes wordt R.L. Burnside geëerd, een icoon die zijn spel afkeek van zijn aangetrouwde neef Muddy waters. Tiny Legs Tim laat nu juist wel zijn slide gitaar spreken, en stopt er in het klassieke Going Down South de nodige ruwe swing in.

Ook het donkere One More Change wat op het vorig jaar verschenen Elsewhere Bound is onherkenbaar, maar liefdevol behandeld. De voodoo piano, huilende mondharmonica, de bigband blazers en Zuid Amerikaanse percussie zijn geëlimineerd waardoor er een kale basis overblijft. Met de nodige echoënde dubeffecten schuurt het zelfs rakelings langs de reggae op. Een voortreffelijke verbreding van het geluid. Het berustende sfeervolle It’s All Over Now mag het allemaal afsluiten. Ondanks dat het weinig binding heeft met de andere tracks vervult het zijn rol prima. Nu maar weer snel een volledige nieuwe plaat, het vuur daarvoor is aanwezig.  1. Love Come Knocking
  2. I Believe
  3. Ocean
  4. Going Down South
  5. One More Chance
  6. It's All Over Now