×

Recensie

Roots

29 januari 2019

Tiny Legs Tim

Elsewhere Bound

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sing My Title

Elsewhere Bound Tiny Legs Tim Roots 4 Tiny Legs Tim – Elsewhere Bound Written in Music https://writteninmusic.com

Met Elsewhere Bound zijn we beland bij de Belgische blues en rootscène. Tiny Legs Tim (of Tim De Graeve) is daarbij een van de meest ronkende en welluidende namen die het meest over de tongen gaat. Op zijn nieuwste album zoekt hij het na een eerdere sobere tweemansaffaire met Steven Troch (Melodium Rag) weer net ergens anders. Resultaat: een onvervalst, vintage album waarop Tiny Legs Tim nog steeds folk, blues en roots met elkaar mengt, maar bovenal vernieuwing opzoekt.

Neem die titel alleen al. Die maakt duidelijk dat Tiny Legs Tim geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Altijd is hij wel op zoek naar nieuwe inspiraties, ideeën en geluiden. De honger om iets nieuw op de planken of op de plaat te kunnen brengen. Het levert in elk geval opnieuw een album op waar hij met gepaste trots opnieuw mee kan buitenkomen.

Deels te danken daarvoor is zijn geweldig spelende band. Meer zelfs, net die muzikanten en de interactie en samenspel staat op Elsewhere Bound centraal. Zo kenmerkt het album zich bij uitstek als een groepsplaat waar erg gerijpte songs op staan. Het maakt inzichtelijk hoe de polyvalente Gentenaar volop gaat voor duurzaamheid en dat koppelt aan eerlijkheid, spontaniteit en spelplezier.

Elsewhere Bound maakt natuurlijk indruk door het bijzonder knappe artwork waar je niet echt op uitgekeken raakt. Maar ook op muzikaal vlak klopt het hele plaatje. Er zijn de zwoele, maar soms ook stomende blazerspartijen van o.a. saxofonist Tom Callens (Lester’s Blues) en ook Amel Serra Garcia schittert op drum en broeierige latin percussie. En zo heeft iedere muzikant wel zijn rol en aandeel in de democratische totstandkoming van dit album dat beschouwd kan worden als een reactie op voorgangers als ‘Melodium Rag’ en eerder verschenen werk zoals Stepping Up en One Man Blues.

Centraal op dit hartverwarmende, analoog opgenomen album staat samenwerking. Zonder al te veel poespas of trucjes kiest Tiny Legs Tim voor een warmbloedige, sterk livegetinte sound (doe uzelf een plezier en ontdek ook ‘Live At St Jacobs’). Variatie troef overigens, want blues is slechts een van de vele stijlen en genres die Tiny Legs Tim in de vingers heeft zitten. Typevoorbeeld: de broeierige onrust van One More Chance waarop je een sterk swampy barroom/jukejointgetinte sound kan horen die weggelopen lijkt van bij nitetripper Dr. John. Een song die mogelijkerwijs verwijst naar zijn eigen leven (hoe het leven soms kansen blijft scheppen). Elders vind je Nowhere My Home dat zich eens broederlijk naast het beste van Townes Van Zandt of de desolate eenzaamheid van Neil Youngs’ ‘On The Beach’ zet. Net als het huiveringwekkende, in gefingerpickte cirkeltjes ronddraaiende The Game overigens. Aandoenlijk mooi.  Het muzikantschap is een stiel van overal een beetje thuis zijn, maar écht thuis is Tiny Legs Tim vooral in de muziek en dat is wat je hier te horen krijgt (o.a. New Place).

Zo is er de meteen goed in het oor liggende opener en titeltrack die met zijn verleidelijke blazerspartijen, aangelengd met krolse en hyperactieve pianopartijen en een fikse dosis elektrische gitaarsolo’s, fijntjes demonstreert dat Tiny Legs Tim nog steeds ertoe doet. Heel anders van sfeer en vibe is bijvoorbeeld Still In Love dat met zijn kale, maar essentiële latin percussie en zwoele rumbaritmiek ergens herinnert aan de sensuele, doorrookte laatavondblues sfeer van Tom Waits. Iets verderop: het gejaagde In The Morning oftewel de maandagochtendblues (sterke koffie, weinig tijd,..) op muziek gezet.

Het meest kenmerkende is misschien wel hoe Tiny Legs Tim erin slaagt om zijn songs telkens te voorzien van een heel eigen signatuur. Elke song varieert in sound en toch blijft het geheel erg consistent. Aan te stippen zijn ook The Lovin’ Kind en niet in het minst afsluiter I Ain’t Ready waarmee Tiny Legs Tim een streepje spirituele bluesgospel serveert. Ontzéttend mooi zeg. En dat geldt ook voor dit nieuwe TLT album als geheel.

Tiny Legs Tim gaat met het nieuwe Elsewhere Bound de baan op. Erbij zijn is natuurlijk de boodschap.


Tracklisting Elsewhere Bound:

 1. Elsewhere Bound
 2. One More Chance
 3. Still In Love
 4. In The Morning
 5. Nowhere My Home
 6. The Lovin’ Kind
 7. Don’t Be Sorry
 8. The Game
 9. New Place
 10. I Ain’t Ready


 1. Elsewhere Bound
 2. One More Chance
 3. Still In Love
 4. In The Morning
 5. Nowhere My Home
 6. The Lovin' Kind
 7. Don't Be Sorry
 8. The Game
 9. New Place
 10. I Ain't Ready