×

Recensie

Pop

17 november 2013

Tim Knol

Soldier On

Geschreven door: Edwin Wendt

Soldier On Tim Knol Pop 3.5 Tim Knol – Soldier On Written in Music https://writteninmusic.com

Met alweer drie albums (Music In My Room (2010) en Days (2011)) op zak begint Tim Knol inmiddels een vaste waarde te worden in de Nederlandse rockmuziek. Toch werd hij twee maanden geleden pas 24. Met zijn derde album is Knol zowaar begonnen aan zijn tweede muzikale leven. Niet helemaal vrijwillig, maar getuige het album dat hij nu heeft afgeleverd slaagt hij er behoorlijk goed in dit hoofdstuk van zijn muzikale loopbaan overtuigend te starten.

In de afgelopen jaren vormden Tim Knol en zijn band een geoliede machine, met toetsenist Matthijs van Duijvenbode als mede-songschrijver, manager en beste vriend. In de afgelopen jaren gebeurde er veel in de relatie van de twee, wat ertoe leidde dat Matthijs besloot de band van Tim Knol te verlaten. Niet alleen dat, hij nam ook bijna de hele band van Tim Knol mee naar Douwe Bob. De winnaar van de eerste editie van De Beste Singer-Songwriter was tijdens die tv-serie gecoacht door wat toen nog werd gepresenteerd als ‘de band van Tim Knol’. In de laatste fase van de serie liet Douwe Bob al aan Knol weten – op televisie – dat hij diens band wel wilde overnemen.

In hoeverre dat toen al realiteit was, zullen Knol en Douwe Bob goed weten, feit is dat Douwe Bob en Van Duijvenbode in de zomer van 2012 met elkaar aan het schrijven sloegen, wat afgelopen voorjaar leidde tot het debuutalbum van Douwe Bob. En Tim Knol? Die kondigde een rustpauze aan, concentreerde zich op reizen en fotografie.

Ruim een jaar later is een nu Soldier On, een album waarvan het titelnummer nog samen met Van Duijvenbode werd geschreven. De opbeurende titel (te vertalen als ‘doorgaan’ of ‘zet ‘m op’) geeft aan hoe Knol, na de aanvankelijke boosheid over het besluit tegen de kwestie aankijkt. Het was inderdaad tijd voor verandering, vindt Knol nu ook.

Hij besloot, na het vertrek van zijn producer en schrijfmaatje zelf de productietaken op zich te nemen. Hij formeerde een nieuwe band die wel zorgt voor een geluid dat verwant is aan dat van Knols oude band. Daarbij zal meespelen dat het belangrijkste lid van de band – naast Van Duijvenbode – nog steeds meedoet. Dat is gitarist Anne Soldaat. Met behulp van de (voormalig) Daryll Ann-gitarist klinkt deze plaat wat meer als Daryll Ann. Wellicht zorgde in de oude situatie Van Duijvenbode voor het tegenwicht en kan – of wil – Tim Knol dat tegenwicht niet bieden.

Niet dat Tim Knol 2.0 nu een Daryll Ann-kloon is geworden. Integendeel. Knol wilde in zijn sabattical volwassener worden en dat lijkt gelukt. Zijn muzikale idioom is nog altijd een optelsom van alles wat hij al sinds zijn kinderjaren in de platenkast van zijn vader vond: jarenzestigpop en -rock, singer-songwriters, vermengd met Americana-invloeden. Meer nog dan op zijn twee vorige platen slaagt Tim Knol erin uit dat mengsel een eigen destillaat te fabriceren. Misschien had hij die ontwikkeling nu sowieso doorgemaakt, maar waarschijnlijker lijkt dat dat versneld is gebeurd door de schop die hij onder zijn hol heeft gekregen van Van Duijvenbode.

Tracklisting Soldier On:

 1. Soldier On
 2. Motion of Life
 3. If My Mind Could Beat My Heart
 4. Bury the Ocean
 5. Enjoy the Spectacle
 6. Sea of Shame
 7. Take Care of Your Mind
 8. Cold Cold Rain
 9. Highflyer
 10. Sister Romance
 11. Rearview Mirror