×

Recensie

Roots

24 september 2019

Tim Grimm

Heartland Again

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cavalier Recordings

Heartland Again Tim Grimm Roots 4 Tim Grimm – Heartland Again Written in Music https://writteninmusic.com

Twintig jaar geleden  werd op  Heart Land het rurale leven in de Midwest bezongen, in Bloomington in Indiana verzamelde zich het puik van de plaatselijke muzikanten rond Tim Grimm en dat resulteerde in een onmiskenbare country-folk klassieker.

Onlangs besloten Grimm en zijn vrouw Jan LA te verlaten om terug te keten naar een boerderij in Columbia, Indiana, in de buurt waar Tim opgroeide.  De tijd is genadeloos en na twee decennia afwezigheid is er uiteraard veel veranderd, de personages die bezongen werden in Heartland zijn grotendeels verdwenen. De zonen Jackson en Connor waren nog kinderen toen de oorspronkelijke opnamesessies plaatsvonden, het zijn ondertussen getalenteerde muzikanten. Op A Stranger In This Time doken ze samen met hun moeder, die naast zang harmonica speelt op en nu is de voltallige familie band  opnieuw herenigd.

Op de cover prijkt een tractor en in de binnenkant van de digipack vindt je in een brief van de vader van Tim een gedetailleerde beschrijving van een landgoed van 80 acres dat te koop is. Die beelden en informatie heb je niet echt nodig, de prachtige, hartverwarmende akoestische muziek en beeldrijke verhalen volstaan ruimschoots. Na Staying In Love één van de twee nieuwe songs komen we met That Old Man terug op de ouderlijke boerderij van weleer, mandoline en akoestische gitaren begeleiden harmonische zangpartijen.

Het melancholisch karakter van Better Days, een verhaal over buren en het harde maar warme familieleven wordt versterkt door het harmonium van Jackson. Sowin’ On The Mountain, de traditional die Tim’s oude vriend en compagnon de route Ramblin’Jack Elliott hem ooit aanreikte  werd voortreffelijk herwerkt door Tim’s jongste zoon. Carter’s Blues is afkomstig van Alvin Pleasant carter die als A.P het iconische hillbilly en countrycombo de Carter Family aanvoerde. Het blijft een te koesteren parel tussen voortreffelijke reprises van fijne farm songs zoals 80 Acres met zwoele ooh’s van Krista Detor op de achtergrond en She Remembers.

Tussen deze nostalgische herinneringen negeert Tim Grim geenszins de hedendaagse, niet bepaald fraaie ontwikkelingen van zijn moederland zoals het recent gecomponeerde Love More onthuld. Evenals Heart Land wordt Heart Land Again afgesloten met het als pianoballade opgevoerde Pumpkin The Cat, het is opnieuw Don Lodge-Rigal die het klavier twintig jaar geleden al even liefdevol bepotelde. Verplichte aanschaf voor liefhebbers van het betere farmsongwerk. 1. Staying In Love
 2. That Old Man
 3. Too Hard Drivin'
 4. Better Days
 5. She Remembers
 6. Carter's Blues
 7. Down The Road
 8. Sowing On The Mountain
 9. Perfect Getaway
 10. 80 Acres
 11. More Love
 12. Pumpkin The Cat