×

Recensie

Roots

26 augustus 2017

The War on Drugs

A Deeper Understanding

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Atlantic

A Deeper Understanding The War on Drugs Roots 2.5 The War on Drugs – A Deeper Understanding Written in Music https://writteninmusic.com

Rond A Deeper Understanding, het nieuwe album van The War on Drugs, hangt zoveel hype dat het haast onmogelijk is er met een objectief oor naar te luisteren. Vermoeiend hoor.

Jaja, dik drie jaar na doorbraakalbum Lost In The Dream heeft de groep het moeilijk om de steeds hogere verwachten te torsen. Na het veel minder goed ontvangen Wagonwheel Blues (Kurt Vile trapte het af om een intussen erg bloeiende solocarrière te beginnen) en het door allerlei wissels in de line-up halfslachtige Slave Ambient was het momentum voor de Amerikaanse indierockband rond frontman Adam Granduciel plots daar. Iedereen viel haast als een blok voor de volle sound die duidelijk dik naar Springsteen en Dire Straits beïnvloed was.

Grote verschil is dat Lost In The Dream uitkwam op het kleine, maar uiterst sympathieke Secretly Canadian. Nu tekende de groep voor een twee albums tellend contract bij een major (Warner/Atlantic). En ergens beïnvloedt dat ook de muziek. Het valt overigens ook op dat wel mee ‘alternatieve’ bands (zoals Arcade Fire, Grizzly Bear, The War On Drugs en straks ook LCD Soundsystem) hun heil tegenwoordig gaan zoeken bij een major.

Maakt dat van A Deeper Understanding een sléchte plaat? Wel neen. De moeite om maandenlang geanticipeerd te hebben? Heel duidelijk: neen. Het is een War On Drugsplaat, daarmee is op zich al enorm véél gezegd. Echo’s van Dylan en Springsteen? sure, vrijwel heel het album door. Een welig parfum van The Waterboys en Dire Straits? check. Net als Ryan Adams en Wilco in de wat rustiger passages.

Zo horen we vooral veel meer aandacht voor lang uitwaaierende, in echo en feedback gedrenkte gitaarsoli (zoals onder meer tijdens de dik elf minuten durende tik die ze met Holding On uitdelen) dan voor songs die je koud bij het nekvel grijpen zoals de ballad In Chains waarin Granduciel “the truth is in the dark” prevelt. Een paar songs klinken weliswaar best aardig, maar hét grote nadeel is de stevig zeurende stem van Granduciel die helaas bitter weinig nuance toelaat.

Dat is jammer, want de songs van A Deeper Understanding volgen vrijwel helemaal het recept en de sound van Lost In The Dream. Vrijwel volledig identiek ; een kopie. Of zoals ze zelf ook aangeven: Nothing To Find (leg er dan An Ocean In Between The Waves naast en stel gerust zélf de gelijkenis vast).

Wat The War On Drugs brengt is veelal larger-than-life, bombast op maat van festivalstadia, met tussendoor een handvol iets intiemere sfeerzetters. Nu de nieuwigheid er wat van af is, blijft de groep ter plekke trappelen als het ware. Er zijn War On Drugs songs die je net door die opvallende hang naar de eighties sound zo bij elkaar kan dromen: strak drumritme, weidse gitaar die door versterkers gejaagd wordt en een narcoleptische Granduciel die stapvoets door een megafoon zijn zieloerselen uit. Zoals de upbeat opener Up All Night (Springsteen) waarin hij het uiteenvallen van een stuk gelopen relatie analyseert : “I don’t believe in the real thing” en “I keep raising up my / it’s not just some feeling I can shake”.

Dik 66 minuten vraagt Granduciel uw aandacht en dat is best veel. In die zin zou je kunnen stellen: ze proberen gewoon té hard. Groot, groter, grootst. En op het eind verlies je de charme en de onschuld van de vroegere jaren. Dat is jammer om te merken. Bovendien is de vaststelling ook dat zowat élke song dik zes minuten in beslag neemt. Het is dus zeker helemaal niet zo dat ze volop mikken op airplay en radiovriendelijkheid. Integendeel, A Deeper Understanding is net door zijn formaat een volbloed elpee die zich ongetwijfeld het best laat beluisteren op krakend vinyl.

Toch luidt de vaststelling vooral dat A Deeper Understanding een danig overbodige herhalings-oefening is. De volop naar Springsteen epiek hintende widescreen van weleer met Lost In The Dream, part two. De bombast en epiek weggestript blijven er weliswaar soms, maar zeker niet altijd best aardige composities over en dat heeft meer te maken met het gitaartalent van Granduciel dan iets anders. Die is een erg begaafde gitarist die zich al te graag laat leiden door een larger than life sound en her en der ook een piano bespeelt.

Inhoudelijk behandelt A Deeper Understanding onder meer intermenselijke relaties, leven en dood (afsluiter Clean Living) en beklemtoont het de allerindividueelste emotie en beleving. Vandaar ook dat nu al de volgelopen stadia voor The War On Drugs lonken.. .  1. Pain (5:31)
  2. Strangest Thing - (6:41)
  3. Nothing To Find - (6:10)
  4. In Chains - (7:21)
  5. You Don't Have To Go - (6:43)
  6. Up All Night (6:24)
  7. Holding On - (5:51)
  8. Knocked Down - (4:00)
  9. Thinking Of A Place - (11:10)
  10. Clean Living - (6:28)