×

Recensie

Alternative

06 september 2012

The Swans

The Seer

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht door: young god

The Seer Swans Alternative 4 The Swans – The Seer Written in Music https://writteninmusic.com

Na een pauze van meer dan tien jaar voor My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky wordt op de opvolger hiervan, The Seer al binnen 2 jaar gepresenteerd. Michael Gira heeft iedereen versteld laten staan met zijn loeizware dubbelalbum .

Na het uiteenvallen van the Swans kwam, zag en overwon Michael Gira met zijn soloprojecten als DrainlandThe Somniloquist en What We Did. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en voila: The Swans komt met het album The Seer, met zware, doom en loudness van weleer. Zelf zegt Michael Gira dat dit het ultieme verzamelwerk van nieuwe nummers is van de Swans uit al die jaren.

Lunacy en Mother Of The World geven de luisteraar nog het gevoel van een soort eigen wil om te luisteren. Dit gevoel wordt echter langaam weggenomen door een dreigende onderwerping aan The Seer. Het ultieme epos van het titelnummer The Seer, meer dan een half uur ambientnoise met opbouw, climax, een aanhoudende climax en nog een climax. Noise, postrock, doomambient en zwaar op de maag? Eerder apocalyptici van de hoogste orde. De geoefende Swansluisteraar zal zich graag te volle overgeven aan deze onderwerping en dit album met graagte verorberen.

Het valt echter wel op dat bij de vinyl uitgave The Seer, A Piece Of The Sky en The Apostate gewoon in tweeen zijn geknipt. Zijn het nu twee delen of moet je ze als een geheel zien?

Wil je je oren laten testen bij een live gig van The Swans? Ze zijn te zien op 20 november in Doornroosje te Nijmegen en op 21 november in het Patronaat te Haarlem.

Tracklisting The Seer:

Disc1

 1. Lunacy
 2. Mother Of The World
 3. The Wolf
 4. The Seer
 5. The Seer Returns (ft. Jarboe)
 6. 93 Ave B Blues
 7. The Daughter Brings The Water

Disc2

 1. Song For A Warrior
 2. Avatar
 3. A Piece Of The Sky (ft. Jarboe)
 4. The Apostate


 1. Lunacy
 2. Mother of the World
 3. The Wolf
 4. The Seer
 5. The Seer Returns
 6. 93 Ave. Blues
 7. The Daughter Brings the Water