×

Recensie

Soul

26 mei 2020

The Staple Singers

Come Go With Me (The Stax Collection boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Stax

Come Go With Me (The Stax Collection boxset) The Staple Singers Soul 4.5 The Staple Singers – Come Go With Me (The Stax Collection boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Een fascinerende boxset is Come Go With Me van The Staple Singers. Een zeven albums tellende set met daarin de zes albums die ze voor Stax maakten plus een album met niet eerder uitgebrachte  livesongs plus singles die niet op de albums stonden.

Met de legendarische status die de onderhand 80-jarige Mavis Staples heeft verkregen door haar samenwerkingen met Wilco’s Jeff Tweedy en Ben Harper over de laatste decennia, is het mooi terug te kijken op haar jongere jaren in de muziek. En dan vooral naar de band die haar vader Roebuck ‘Pops’ ooit oprichtte en waar zij deel van uit maakte: The Staple Singers (1948- 1994).

Pops tekende in 1952 een eerste officieel contract om met zijn zoon Pervis en dochters Cloatha en Mavis op te kunnen treden. De muziek die ze maakten was een kruising tussen gospel en rhythm & blues en zoals veel bands uit de zwarte bevolking afkomstig waren hun eerste optredens in de kerk. De eerste successen kwamen met singles als Uncloudy Day en Will The Circle Be Unbroken. Vanaf eind jaren vijftig gingen ze ook albums maken voor labels als Vee-Jay Records, United, Checker Records en Riverside.

Met een deal met het grote Epic in 1961 veranderde hun muziek meer naar rhythm & blues zonder aan impact te verliezen. Pops schreef Freedom Highway, een protestsong die optimaal gebruikt werd door de destijds hard opkomende Civil Rights Movement. Er werden in de Epic periode grote hits gescoord met onder meer Why (Am I Treated So Bad) en For What It’s Worth, een song geschreven door Stephen Stills voor, wat destijds zijn band was, Buffalo Springfield.

In 1968 tekenden The Staple Singers voor een deal bij het destijds zeer belangrijke Stax, het uit Memphis Tennessee afkomstige soul/rhythm & blues label, dat een fameus hit-trackrecord had. In de periode van ‘52 tot ’70 had Pervis soms even geen deel van de band uitgemaakt (hij zat in het leger) en werd hij vervangen door de jongere zus Yvonne. Vader met dochters werd de variant die met een enorme lading hits de wereld veroverde. Ook al keerde Pervis in de Stax jaren soms even terug om Yvonne te vervangen.

Met gitarist Steve Cropper, niet alleen gitarist binnen Booker T and the MG’s maar die ook in de Stax huisband met zijn gitaargeluid de Stax sound mede bepaalde en op vele grote hits van het label te horen is, werden de eerste albums  Soul Folk in Action (1968, met Yvonne) ) en We’ll Get Over (1970, met Pervis) opgenomen. De sound werd nog meer naar funk en soul verschoven. Met Al Bell als producer wetd vervolgens The Staple Swingers (1971, met Yvonne) opgenomen en werd hun eerste Stax hit een feit: Heavy Makes You Happy (Sha-Na-Boom-Boom).

Het succes werd met het meesterlijke Be Altitude; Respect Yourself (1971, met Yvonne) overweldigend doorgezet. Het werd hun bekendste, best verkochte album met grote wereldhits als de titeltrack en de wereldwijde #1 hit I’ll Take You There. Het grote succes werd voortgezet met de wereldhit If You’re Ready (Come Go With Me) en het album Be What You Are (1973).

Met het album City In The Sky (1974) sloten ze hun periode af. De van het album afkomstige singles My Main Man en de titeltrack werden geen grote hits meer gescoord en, mede door het onverwachte faillissement van Stax, werd het tijd voor verandering. Curtis Mayfield en zijn Custom label boden hulp en met Let’s Do It Again werd gelijk weer een #1 hit gescoord. Met het gelijk getitelde album, eigenlijk de soundtrack van de gelijknamige film, ook. Een jaar later kregen The Staple Singers een prominente rol toebedeeld in Martin Scorsese’s registratie van het laatste concert van The Band, The Last Waltz met hun prachtversie van The Weight.

De fraaie zeven platen tellende boxset Come Go With Me bevat de zes albums die The Staple Singers voor Stax maakte en heeft een fijne extra plaat met onuitgebracht materiaal en niet van de albums afkomstige hits als extra, onder de titel Singles, Live and More. Alle platen zijn gevat in lekker dik kartonnen hoezen met Be Altitude; Respect Yourself in die fraaie originele klaphoes.

Daarnaast is er in de box een prachtig dik boekwerk bijgesloten met veel onbekend fotomateriaal en nieuwe ‘liner notes’ geschreven door Levon Williams en Langston Wilkins. Het vinyl klinkt geremastered van de originele analoge masters beter dan ooit. Dit is hoe re-issues dienen uitgebracht te worden. Volmaakte heruitgave.

Albums in de Come Go With Me (The Stax Collection) boxset:

 • Soul Folk In Action
 • We’ll Get Over It
 • The Staple Swingers
 • Be Altitude: Express Yourself
 • Be What You Are
 • City In The Sky
 • Singles, Live & More

 

Kant A:

 1. We've Got to Get Ourselves Together
 2. (Sittin' On) the Dock of the Bay
 3. Top of the Mountain
 4. Slow Train
 5. The Weight

Kant B:

 1. Long Walk to D.C.
 2. Got to Be Some Changes Made
 3. The Ghetto
 4. People, My People
 5. I See It
 6. This Year

Kant A:

 1. We'll Get Over
 2. Give a Damn
 3. Everyday People
 4. The End of Our Road
 5. Tend to Your Own Business
 6. Solon Bushi (Japanese Folk Song)

Kant B:

 1. The Challenge
 2. God Bless the Children
 3. Games People Play
 4. A Wednesday in Your Garden
 5. The Gardener
 6. When Will We Be Paid

Kant A:

 1. This Is a Perfect World
 2. What's Your Thing
 3. You've Got to Earn It
 4. You're Gonna Make Me Cry
 5. Little Boy
 6. How Do You Move a Mountain

Kant B:

 1. Almost
 2. I'm a Lover
 3. Love Is Plentiful
 4. Heavy Makes You Happy (Sha-Na-Boom-Boom)
 5. I Like the Things About You
 6. Give a Hand - Take a Hand

Kant A:

 1. This World
 2. Respect Yourself
 3. Name the Missing Word
 4. I'll Take You There
 5. This Old Town (People in This Town)

Kant B:

 1. We the People
 2. Are You Sure
 3. Who Do You Think You Are (Jesus Christ the Superstar)?
 4. I'm Just Another Soldier
 5. Who

Kant A:

 1. Be What You Are
 2. If You're Ready (Come Go With Me)
 3. Love Comes in All Colors
 4. Tellin' Lies
 5. Touch a Hand, Make a Friend
 6. Drown Yourself

Kant B:

 1. I Ain't Raisin' No Sand
 2. Grandma's Hands
 3. Bridges Instead of Walls
 4. I'm On Your Side
 5. That's What Friends Are For
 6. Heaven

Kant A:

 1. Back Road Into Town
 2. City in the Sky
 3. Washington We're Watching You
 4. Something Ain't Right
 5. Today Was Tomorrow Yesterday

Kant B:

 1. My Main Man
 2. There Is a God
 3. Blood Pressure
 4. If It Ain't One Thing It's Another
 5. Who Made the Man
 6. Getting Too Big for Your Britches

Kant A:

 1. Stay With Us
 2. Brand New Day
 3. Walking in Water Over Your Head
 4. Oh Le De Da
 5. I Got to Be Myself
 6. Trippin' On Your Love

Kant B:

 1. Heavy Makes You Happy (Sha-Na-Boom-Boom) [live at Wattstax]
 2. Are You Sure (Live at Wattstax)
 3. I Like the Things About Me (Live at Wattstax)
 4. Respect Yourself (Live at Wattstax)
 5. I'll Take You There (Live at Wattstax)