×

Recensie

World

27 maart 2015

The Skints

FM

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Easy Star Records

FM The Skints World 4 The Skints – FM Written in Music https://writteninmusic.com

De laatste jaren hebben The Skints uit Londen ieder reggaecliché naast zich neergelegd en zijn uitgegroeid tot een van de snelst opkomende bands in de Engelse popscene. En dat is niet voor niks. In jaren heb ik niet zo’n verfrissend reggae style album gehoord. Maar dat niet alleen, The Skints zijn begiftigd met een punkethos dat de muziek niet minder maakt maar juist een enorme boost aan energie geeft. Voeg daar nog de pop, hiphop en dancehall-ingrediënten aan toe en dan heb je reggae van het tweede decennium van de 21e eeuw. New School reggae style dus !

Het mooist zijn de tracks waar Marcia Richards zingt. Haar zwoele stemgeluid maakt van Come To You een regelrechte hit. De radio-intermezzo’s zijn leuk maar een aantal had wel achterwege mogen blijven. Friends & Business is een lekker pakkend nummer met een lichte ska groove en een zonnige surfrockriff op de gitaar maar van mij had Marcia Richards dit mogen zingen. De zang blijft hier te vlak. Marcia had deze song naar een hoger plan kunnen tillen. In This Town en In The Night doen Tippa Irie en Horseman dat. In Tazer Beam de raggamuffin rapstyle van Tippa Irie.

The Forest For The Trees is zo’n lekkere lome old school reggae song die doet denken aan The Mighty Diamonds. In Eyes In The Back Of My Head worden old school reggae en moderne raggamuffin op wonderlijke wijze met elkaar gemixt. Ik denk niet dat The Skints hem kennen maar ik moet onwillekeurig aan Candyman denken, de Cubaanse  raggamuffin rapper, afkomstig uit Santiago de Cuba dat geografisch gezien  boven Jamaica ligt en beïnvloed wordt door de muziek van het eiland. Net als Come To You is Got No Say een hit en dat geldt nog meer voor de slottrack Tomorrow. Dat is zo’n nummer waar je gewoon blij van wordt. ‘Don’t you worry about tomorrow, because tomorrow be worrying about you’. Dit is een regelrechte hit voor de komende zomer.

11 april treden The Skints op in de Melkweg.

Tracklisting FM:

 1. FM: DJ Mr. Versatile Breakfast Show
 2. This Town
 3. In The Night
 4. Come To You
 5. My War
 6. FM: Dancehall Dilemmas with Dr. Ranking Pegasus
 7. Friends & Business
 8. Where Did You Go?
 9. Tazer Beam
 10. The Forest For The Trees
 11. FM: Grime Hour with Rivz
 12. Eyes In The Back Of My Head
 13. Get No Say
 14. FM: DJ Mr. Versatile Evening Session
 15. Tomorrow


 1. Fm: DJ Mr. Versatile Breakfast Show
 2. This Town (Featuring Tippa Irie & Horseman)
 3. In The Night (Featuring Horseman)
 4. Come To You
 5. My War
 6. Fm: Dancehall Dilemmas With Dr. Ranking Pegasus
 7. Friends & Business
 8. Where Did You Go?
 9. Tazer Beam (Featuring Tippa Irie)
 10. The Forest For The Trees
 11. Fm: Grime Hour With Rivz
 12. Eyes In The Back Of My Head (Featuring Rival)
 13. Got No Say
 14. Fm: DJ Mr. Versatile Evening Session
 15. Tomorrow