×

Recensie

Roots

10 maart 2020

The Secret Sisters

Saturn Return

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West Records

Saturn Return The Secret Sisters Roots 4.5 The Secret Sisters – Saturn Return Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun vierde album Saturn Return laten zussen Laura en Lydia Rogers uit Alabama horen dat ze doorgegroeid zijn tot fascinerende hoogten. Hun fantastische derde album You Don’t Own Me Anymore bleek dus nog maar een voorbode te zijn.

Op dat derde album werden ze in alles ondersteund door singer-songwriter Brandi Carlile die de songs van de zussen zo goed begreep dat ze na het hun opzienbarend goede debuut en een tegenvallend tweede album gelukkig weer glansrijk terug kwamen. Carlile is het ook weer die de zussen ondersteunt op Saturn Return, een ronduit magistrale countryfolkplaat die als het opus magnum van de Rogers zussen gezien mag worden.

Niet alleen de songs zijn fantastisch maar net zo sterk zijn de arrangementen. Spaarzaam en subtiel en steeds volledig in dienst van de wonderbaarlijk mooie stemmen van de zussen. Zowel Laura als Lydia kunnen een song met gemak dragen maar samen zijn ze als het mooiste dat je ooit gehoord hebt. Een groot genot voor het oor en niet vreemd dat grootheden als Willie Nelson en Elvis Costello reeds met ze werkten.

Saturn Return is een glansrijk album vol prachtige melodieën en fraaie observerende dan weer persoonlijke teksten. ‘It doesn’t matter when you bloom/It matters that you do’. Twee handen vol prachtsongs die volledig raak zijn. Want wat een geweldige songs zijn Silver, Late Bloomer, Hold You Dear, Hand Over My Heart, Water Witch en Nowhere, Baby. Zonder de andere songs tekort te doen. Songs die je gelijk in het hart sluit.

Knap ook hoe de zussen hun country en folksongs slim larderen met flarden rhythm & blues en soulinvloeden. Af en toe voel je zelfs de Muscle Shoals geest door de songs heen dwalen. Variatie in sfeer en desbetreffende emoties en steeds volledig raak door die prachtstemmen van Laura en Lydia, die we echt tot de allermooiste uit de muziek van nu mogen rekenen.

Als het album met het meesterlijke Healer In The Sky afsluit weet je dat je een wel heel bijzonder album hebt gehoord. Tien zulke prachtige songs zo achter elkaar op een album zal je dit jaar maar heel weinig horen, sowieso weinig horen. Saturn Return is een meesterwerk.

Kant A:

  1. Silver
  2. Late Bloomer
  3. Cabin
  4. Hand Over My Heart
  5. Fair

Kant B:

  1. Tin Can Angel
  2. Nowhere, Baby
  3. Hold You Dear
  4. Water Witch
  5. Healer In The Sky