×

Recensie

Soul / Hiphop

25 februari 2013

The Relatives

The Electric World

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Yep Roc Records

The Electric World The Relatives Soul / Hiphop 4.5 The Relatives – The Electric World Written in Music https://writteninmusic.com

Met het uitbrengen van het nieuwe album The Electric World mogen we gerust spreken van één van de meest tot de verbeelding sprekende muzikale wederopstandingen in de soul/funk-geschiedenis. Zeker als je weet dat de band The Relatives al in 1970 is opgericht door Rev. Gean West en zijn broer Tommie en de band uiteindelijk in die tijd slechts drie obscure singles wist uit te brengen. In de jaren zeventig gingen The Relatives, na het regionale succes van deze nummers, wel touren door de V.S. maar hun echte naamsbekendheid bleef beperkt tot het noorden van Texas. Met hun verrassende en spannende mix van traditionele gospel, soul en funk sloegen zij duidelijk een, zeker voor die tijd, nieuwe weg in onder het motto ‘ Als de mensen niet naar de kerk komen, dan brengen wij de muziek wel naar de kerk!’ Ondanks hun gevestigde reputatie, vooral tot stand gekomen door hun krachtige, overtuigende songs en hun zeer gedreven optredens, namen zij hun laatste sessie al op in 1975, met de beroemde geluidstechnicus Phil York, om vervolgens in 1980 definitief het bijltje erbij neer te gooien.

Rev. Tommie richtte No Walls Ministries op en Rev. Gean West bleef doorgaan met het managen van diverse touren van gospelartiesten, startte zijn eigen kerk en ging de populaire radioshow Soul 73 AM presenteren. Tot in 20op het platenlabel Heavy Light Records, op basis van een ‘ kopietje’ van The Relatives-single Don’t Let Me Fall op het spoor kwam van Rev. Gean, waarna het proces van het heruitgeven van eerder werk vorm kreeg. In datzelfde jaar werd de verzameling Don’t Let Me Fall, met de drie singles en veel nog niet eerder uitgebracht materiaal uit een oude opnamesessie, uitgebracht.

Het stijf uitverkochte reünie-concert in The Continental Club in Austin zorgde voor een succesvolle comeback, die smaakte naar meer en resulteerde in meer optredens, waaronder die in Lincoln Center, Bonnaroo, ACL Fest en Splendour in the Grass. In 2011 speelde de band tijdens het Congac Blues Passions festival samen met een 3o-koppig Frans gospelkoor en nam men samen met Black Joe Lewis & The Honeybears het nummer You Been Lyin op, dat op zijn album Scandalous terecht kwam.

Samen met de drummer en gitarist van BJL als ‘ vaste’ bandleden namen The Relatives in de zomer van 2012 het nieuwe album The Electric World op, de eerste opnamen in dertig jaar tijd! En wie verwacht dat de tijd grip heeft gekregen op de sound en stijl van The Relatives komt (gelukkig) bedrogen uit. De levenslust spat gewoon van het album af, te beginnen in het krachtige, funky Things Are Changin‘ en eenmaal op stoom gekomen klinkt de band als een voortrazende TGV zonder remmen in Let Your Light Shine. Wat een power! Wat een plaat! Logisch dat daarna even een rustpunt wordt ingelast met Speak To Me (What’s Wrong With America?), het eerste nummer dat de muzikale omslag van de band inluidde. Men ging beseffen dat met met deze sound zowel in de kerken als in de nachtclubs succes kon hebben.

Nadat de accu weer is opgeladen trekt men meteen weer overtuigend van leer in het heftig rockende, bij vlagen freaky klinkende Bad Trip. Na het fraai kort a capella intermezzo Trouble In My Way krijgen we een heerlijk staaltje gospel-blues in We Need Love, een song die al vrij snel uitmondt in een positief mantra dat zijn uitwerking niet mist. Vervolgens stuiten we op Jimi Hendrix-achtige rock in het toepasselijke Revelations en van de meeslepende ballad Your Love Is Real krijgt zelfs de flauwste romanticus spontaan tranende ogen.

(Say It Loud) It’s Coming Up Again is een prachtig en overtuigend funky eerbetoon aan The Godfather Of Soul James Brown en The Electric World wordt op gepaste en stijlvolle wijze afgesloten met de mooie gospel-traditional I Will Trust In The Lord.

The Electric World is kort samengevat een heerlijk en geweldig gospel-soul-funk-rock-blues album waar de energie, levenslust en kwaliteit vanaf druipt! Je zou bijna alle beginnende bands in deze stijl(en) willen adviseren voor ze de studio ingaan eerst even naar dit album van deze gedreven klinkende veteranen te gaan luisteren en dan vol enthousiasme aan de slag te gaan. Vakwerk!  1. Things Are Changing
  2. Let Your Light Shine
  3. Speak To Me (What's Wrong With America?)
  4. Bad Trip
  5. Trouble In My Way
  6. We Need Love
  7. Revelations
  8. Your Love Is Real
  9. It's Coming Up Again
  10. I Will Trust In The Lord!