×

Recensie

Pop

15 april 2021

The Reds, Pinks & Purples

Uncommon Weather

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Tough Love

Uncommon Weather The Reds, Pinks & Purples Pop 4 The Reds, Pinks & Purples – Uncommon Weather Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de sombere jaren tachtig een mooie beeldende sfeer oproepen is een vaststaand feit. Vooral in de Schotse havenstad Glasgow en het aan de Mersey gelegen Liverpool was dit erg voelbaar. Prachtige regenachtige soulsongs met een licht deprimerende romantische ondertoon, waarbij de dromerige postpunk als basis geldt. Dit alles is terug te horen bij het melancholische The Reds, Pinks & Purples.

Alleen komt deze indiepop niet uit Europa, maar juist uit de Verenigde Staten. De uitvoerende muzikant Glenn Donaldson staat met beide voeten in het heden, en heeft geen binding met de eighties. Sterker nog, hij is niet eens woonachtig in een grijze uitzichtloze arbeidersstad als Seattle. Het ooit zo bruisende liefdesnetwerk in het koele San Francisco mag deze multi-instrumentalist als zijn habitat beschouwen. Maar toch is Uncommon Weather in alle opzichten een typische nostalgische plaat, waarbij enigszins nog op het einde van Pictures Of The World wat Paisley Underground invloeden terug te horen zijn die wel te herleiden zijn tot het kustgebied van Californië.

Uncommon Weather heeft een net zo schitterende albumhoes als het vorig jaar verschenen You Might Be Happy Someday. Een indrukwekkende gedateerde foto van een fel pastel gekleurd woonhuis dat behalve de veelkleurigheid van het new wave klimaat ook de treurnis en eenzaamheid symboliseert. Na het in de zomer van 2019 uitgebrachte Anxiety Art is het de derde plaat in pakweg twee jaar tijd. Deze eenmansonderneming van Glenn Donaldson verdient het om eindelijk die overstap naar het grote publiek te maken. Het zijn allemaal kleine schetsbeelden die vanuit zijn werkatelier in de wijk Inner Richmond geboetseerd zijn tot breekbare kunstwerken. Dit alles volgens het DIY-principe, het hele proces in eigen hand gehouden, vanaf de krabbels op het papier tot aan de uiteindelijk studio opnames.

Het levert een persoonlijk eindresultaat op van een veelzijdige muzikant die in zijn jeugd opgroeide met The Smiths en R.E.M. Binnen de scene zelf is hij een bekende figuur die zeker in zo’n vijfentwintig acts een aandeel heeft gehad. Hij geeft die muzikale projecten gevarieerde namen en beschouwt ze min of meer tot zijn eigen troetelkinderen. Het publiek bereikt de bescheiden artiest voornamelijk door zijn verschillende Bandcamp pagina’s waarmee Glenn Donaldson de druk omzeilt om zich te binden aan een vast platenlabel. Hierdoor blijft hij redelijk anoniem en is het eigenlijk heel bijzonder dat hij nu al voor een langere tijd onder het alter ego The Reds, Pinks & Purples actief is.

Uncommon Weather benadrukt die onbekendere kant van de mistige Golden Gate City. Een stad die net als de muziek erg in het verleden leeft. Vergaande glorie die het hoogtepunt beleefde toen ze zichzelf in de jaren zestig als hippiehoofdstad mochten betitelen. Alleen bevindt de belevingswereld van Glenn Donaldson zich nu juist in de leegte van het kunstmatige plastic en de milieu onvriendelijke waterstofperoxide en hairsprays van ruim vijftien jaar later.

Don’t Ever Pray In The Church On My Street weerspiegelt het conservatieve karakter van de inwoners en is te herleiden tot een persoonlijk verzet tegen de vastgeroeste gemeenschap. Neerslachtigheid wordt omwikkeld door ruige gitaargolven en stadse tribal percussie. De emotie is de zang heeft iets droevigs, en geeft optimaal de uitzichtloze situatie weer waarin de songwriter zich bevindt. Glenn Donaldson wil de boel ontvluchten maar wordt tevens aangetrokken door die ingeprente jeugdherinneringen welke hem gevormd hebben.

Het zijn prachtige beslagen zwarte pareltjes, die een nodige oppoetsbeurt verdienen. Glenn Donaldson maakt optimaal gebruik van de synthesizer en drumcomputer om de oorspronkelijke gitaarliedjes kleur te geven. De poëtische voordracht heeft dat aangename klagende waarmee de verbitterde zwartkijkers zich op de kaart zetten. Heel soms loert de avontuurlijke dreampop in het uptempo I’m Sorry About Your Life om de hoek, om vervolgens in de schaduwen van het negatieve zelfbeeld te verdwijnen. En dan moet je uiteindelijk concluderen dat vroeger inderdaad alles beter was, wat verlang ik terug naar die sound welke Uncommon Weather weet op te roepen. 1. Don't Ever Pray In The Church On My Street
 2. I Hope I Never Fall in Love
 3. The Biggest Fan
 4. Uncommon Weather
 5. A Kick In The Face (That's Life)
 6. I Wouldn't Die for Anyone
 7. I'm Sorry About Your Life
 8. The Record Player And The Damage Done
 9. Pictures Of The World
 10. Life At Parties
 11. Sing Red Roses for Me
 12. The Songs You Used to Write
 13. Sympathetic