×

Recensie

Soul / Hiphop

10 juni 2014

The Far Out Monster Disco Orchestra

The Far Out Monster Disco Orchestra

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

The Far Out Monster Disco Orchestra The Far Out Monster Disco Orchestra Soul / Hiphop 4.5 The Far Out Monster Disco Orchestra – The Far Out Monster Disco Orchestra Written in Music https://writteninmusic.com

The Far Out Monster Disco Orchestra: Wat een geweldige manier om je 20ste verjaardag luister bij te zetten. Je brengt je favoriete muzikanten bij elkaar en brengt een ode aan de muziek waar je het eerst verliefd op werd: Disco. Maar Far Out zou Far Out, oorspronkelijk een platenlabel dat grossiert in Braziliaanse muziek, niet zijn als die disco dan niet gelardeerd wordt met een flinke Braziliaanse flavour.

Het maken van The Far Out Monster Disco Orchestra had nogal wat voeten in de aarde. De eerste demo’s werden reeds zo’n 5 jaar geleden gemaakt en alle tracks (er zijn er nog veel meer dan op dit eerste album staan!) uiteindelijk over een periode van 2 jaar opgenomen. Eigenlijk tot aan de plotselinge dood van de legendarische Azymuth toetsenman Jose Roberto Bertrami in 2012, de grote voortrekker in dit project, werd er volop opgenomen.

Opgenomen in zowel Rio de Janiero (basistracks) als in Londen (de meest vocalen) is The Far Out Monster Disco Orchestra vooral het project om de diepe liefde die Bertrami en ook Azymuth bassist Alex Malheiros, de geniale arrangeur Arthur Verocai en Far Out label eigenaar Joe Davis altijd voor disco hebben gehad. Niet alleen de grote man achter het geluid van het baanbrekende Azymuth was Bertrami als voortrekker van de zwarte oorsprong van de Braziliaanse muziek een belangrijk muzikant. Zo was hij als arrangeur betrokken bij albums als Africa Brazil van Jorge Ben, de eerste Candeia plaat en ook Raiz, Serginho Meriti, Carlos Dafe, Hildon en vele anderen maakten van zijn diensten gebruik. Binnen Azymuth waren hij en Malheiros ook de grote discoliefhebbers, muziek die trouwens vanuit Amerika op de grote Braziliaanse platenlabels al net zo succesvol was.

The Far Out Monster Disco Orchestra laat vanuit alle vezels de liefde voor de aloude New York disco horen. De disco van de beginjaren die volop door soul en funk gedrenkt waren en door de Braziliaanse muzikanten gelardeerd worden met een lekker dikke Latijnse saus. Arthur Verocai gooit daar, met zijn rijke strijkarrangementen, nog een dikke laag Philly en SalSoul overheen ook. De vanuit Londen opererende zangeressen Marcina Arnold & Mia Mendes (Alex Mills) maken de songs helemaal af. Luister naar tracks als Don’t Cha Know He’s Alright, A Disco Supreme, Dead Dance en Vendetta en je weet genoeg.

De dikke funky baslijnen van Alex Malheiros, het fabuleuze toetsenwerk van Bertrami en het fijne, en voor disco perfecte, drumwerk van Paulinho Black (Banda Black Rio) leggen de basis voor alle tracks op een krachtige, perfect swingende manier. Verocai heeft van zijn arrangementen weer een geweldig rijk feest gemaakt die perfect op de basis van de eerder genoemde 3 mannen aansluit.

Jammer dat dit eerste Far Out Monster Disco Orchestra album (nog) maar 8 songs kent. Gelukkig worden we op het dubbelalbum wel verwend met 4 tracks als instrumentals en een heerlijke lading remixes, zoals dat in de hoogtijdagen van de disco ook gebeurde. Vooral de legendarische remixskills van John Morales, een absolute disco legende, voor openingstrack Mystery zijn geweldig. Ook kan Mark E in 2 tracks flink zijn discoliefde betuigen. LTJ Xperience, Theo Parrish, Jose Carretas en Marcellus Pittman overtuigen net zo hard met erg fijne bijdragen.

De liefde voor muziek die van The Far Out Monster Disco Orchestra afspat is zo super aanstekelijk dat je niet anders als over een meesterstuk kan spreken.

Tracklisting The Far Out Monster Disco Orchestra:

CD1:

 1. Mystery
 2. Don’t Cha Know He’s Alright
 3. Freefall
 4. The Last Canrival
 5. Keep Believing (Can You Feel It)
 6. A disco Supreme
 7. Dead Dnace
 8. Vendetta
 9. Mystery (instrumental)
 10. Don’t Cha Know He’s Alright (instrumental)
 11. Freefall (instrumental)
 12. Keep Believing (Can You Feel It)(instrumental)

CD2:

 1. Dead Dance (LTJ Xperience remix)
 2. Keep Believing (Can You Feel It) (SS translation by Theo Parrish)
 3. Don’t Cha Know He’s Alright (Mark E Remix)
 4. Vendetta (Mark Prichard remix)
 5. Mystery (John Morales M&M main mix)
 6. Freefall (Jose Carretas remix)
 7. Dead Dance (Mark E remix)
 8. Vendetta (Marcellus Pittman remix)


 1. Mystery Featuring Arthur Verocai
 2. Don't Cha Know He's Alright Featuring Jose Roberto Bertrami, Marcina Arnold, Mia Mendes
 3. Freefall Featuring Jose Roberto Bertrami, Alex Maheiros, Marcina Arnold, Mia Mendes
 4. The Last Carnival Featuring Jose Roberto Bertrami, Alex Malheiros, Marcina Arnold
 5. Keep Believing Featuring Jose Roberto Bertrami, Marcina Arnold [Can You Feel It]
 6. A Disco Supreme Featuring Arthur Verocai
 7. Dead Dance Featuring Jose Roberto Bertrami, Marcina Arnold, Mia Mendes
 8. Vendetta Featuring Arthur Verocai
 9. Mystery Featuring Arthur Verocai [Instrumental]
 10. Don't Cha Know He's Alright Featuring Jose Roberto Bertrami [Instrumental]
 11. Freefall Featuring Jose Roberto Bertrami [Instrumental]
 12. Keep Believing (Can You Feel It) Featuring Jose Roberto Bertrami, Marcina Arnold [Instrumental]