×

Recensie

Electronic

22 september 2022

Positie 23 Jaarlijst 2022

The Comet is Coming

Hyper-Dimensional Expansion Beam

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

Hyper-Dimensional Expansion Beam The Comet is Coming Electronic 4.5 The Comet is Coming – Hyper-Dimensional Expansion Beam Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun vierde album duikt The Comet is Coming nog dieper de electronics en beats in dan we al van ze gewend waren. De jaren in pandemie deed het gezelschap in de studio even flink stoom afblazen. Hyper-dimensional Expansion Beam, de opvolger vanTrust in the Lifeforce of the Deep Mystery van drie jaar terug, geeft exact dat weer wat we op basis van de titel al dachten.

Die studio was de Real World Studio’s in Bath, voor Londenaren zoals Betamax (toetsen), Danalogue (drums) en Shabaka Hutchings (sax) ver het platteland op dus, de ideale plek om vier dagen lang uit te proberen en op te nemen. Het bleek een ideale broeiplek om samen met engineer Kristian Craig Robinson, al lang bij de band in de studio aanwezig, heel veel muziek vast te leggen. Muziek die vervolgens door Betamax en Danalogue volledig bewerkt werd.

Hyper-Dimensional Expansion Beam is wederom een exceptioneel goed en spannend album geworden. Of het de periode verplicht thuis is geweest is niet duidelijk maar alles wat deze mannen muzikaal te melden hebben zit in dit album. De composities zijn prachtig gelaagd, hebben veel diepe onderlagen, zijn gevarieerd en alle muzikanten spelen bloedgoed.

Natuurlijk blijft Shabaka met zijn zo geweldige saxspel de meest in het oor springende soundmaker maar zonder Beatamax en Danalogue was zijn geweldige spel nergens naartoe gegaan. Toen Shabakla ooit bij de mannen, die toen met z’n tweeën een optreden als Soccer96 deden, op het podium sprong omdat hij onderdeel van hun geluid wilde zijn, moet hij deze plaat in gedachten hebben gehad.

Hyper-Dimensional Expansion Beam is even aanstekelijk in composities als intrigerend. Echt alles wat de mannen uit dit trio kunnen halen is op dit album aanwezig. Drukke dansklare tracks als introspectieve stukken wisselen elkaar feilloos af met albumopener Code als de perfecte opmaat en het overweldigende Angel of Darkness als absoluut hoogtepunt binnen hun rijke oeuvre. Zo’n track waar ze al patent op hadden maar die niet eerder zo goed uit de verf kwam.

Veel te veel interessante tracks die dit album weer bevolken: Lucid Dream, Pyramids, Atomic Wave Dance en de briljante albumafsluiter Mystik, gelijk op het eerste gehoor al naast de al eerder genoemde tracks Code en Angel of Darkness, maar het zullen er alleen maar meer gaan worden.

Het blijft telkens weer een feest Shabaka Hutching zijn opzwepende saxlijnen over die muur van steeds weer verrassende kamerbrede toetsen en synths van Betamax en die onnavolgbare drumpartijen van Danalogue, te horen spelen. Een feest hoe deze muzikanten een droomsound van de toekomst op hun platen weten vast te leggen.

Hyper-Dimensional Expansion Beam is naast het overweldigende debuut en de knallende optredens die daarmee gepaard gingen het beste wat de band heeft laten horen. Hyper-dimensional Expansion Beam is een meesterstuk en zal live alleen maar harder gaan knallen. 1. Code
 2. Technicolour
 3. Lucid Dreamer
 4. Tokyo Nights
 5. Pyramids
 6. Frequency of Feeling Expansion
 7. Angel of Darkness
 8. Aftermath
 9. Atomic Wave Dance
 10. The Hammer
 11. Mystik