×

Recensie

Jazz

12 maart 2019

Positie 10 Jaarlijst 2019

The Comet is Coming

Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery The Comet is Coming Jazz 4.5 The Comet is Coming – Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun tweede album verschuiven de mannen van The Comet Is Coming de muzikale bakens. Trust in the Lifeforce Of The Deep Mystery is heel veel meer dan de hyperactieve sfeer die op hun eerste album te horen was.

Het was in 2013 dat saxofonist Shabaka Hutchings, toen voornamelijk bekend van zijn jazzwerk, zich op het podium aansloot bij toetsenman Dan Leavers en drummer Max Hallett en ze op het podium ontdekten dat ze een fijne synergie hadden. Ze besloten rustig aan met elkaar samen muziek te gaan maken. Met de vrije gedachte dat het of iets of helemaal niets zou kunnen worden.

Met het zeer succesvolle debuut Channel The Spirits ondertussen alweer twee jaar uit en vele, vele succesvolle concerten achter de rug is The Comet Is Coming, zoals ze de band al snel noemden, wereldberoemd. King Shabaka (Shabaka Hutchings), Danalogue (Dan Leavers) en Betamax (Max Hallett) vonden, vooral door hun superenergieke optredens, een ontzettend enthousiast publiek dat niet kon wachten om de nieuwe tracks te horen.

Laten we dan gelijk maar duidelijk zijn: Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery is alles waar je op gehoopt hebt. Het album is duidelijk anders dan het debuut maar net zo prikkelend en beklijvend. Waar de sfeer op het podium flink op energie dreef, en de tracks van hun debuut gaven daar ook alle reden toe, heeft het nieuwe album veel meer diepte en meer ruimte in sound. Zonder aan belevingskracht in te leveren.

Het is vooral Leavers die op het nieuwe album prominenter aanwezig is. Vanaf de sfeervolle openingstracks Because The End Is Really The Beginning en Birth Of Creation (met Hutching op, prachtige in de sound kleurende, klarinet) legt hij een mooi tapijt neer van synths en als dan het ritme echt opgeduwd wordt met eerste, wederom erg lekkere, single Summon The Fire smeert hij met zijn sythns de track gewoon een beetje voller. Het geeft een absolute meerwaarde aan de tracks en een mooie verdieping.

Een mooi hoogtepunt op het nieuwe album is ook Blood Of The Past waarbij Kate Tempest een fraaie spoken word over een supervette track, met een uitzinnig spelende Shabaka, heen legt. Super Zodiac kent diezelfde energie die hun voorgaande tracks al zo buitenissig goed maakte. Energieke drums gecombineerd met uitzinnig saxspel en een Leavers die de track met synths helemaal afmaakt. Wat een energie hier weer! Waarna de band met het spacey Astral Flying weer even wat gas terug neemt.

Timewave Zero heeft met zijn aan drum ‘n bass gelieerde ritmes gelijk weer een geheel andere heerlijke vibe. Echt zo’n track die de hele zaal weer in beweging krijgt. Met Unity en albumafsluiter The Universe Wakes Up neemt het trio qua ritmes weer gas terug. Al gaat Shabaka nog wel even geweldig los in het laatste stuk van de afsluittrack.

Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery is een machtige opvolger van Channel The Spirits geworden. Niet meer zo puur op energie gedreven komen de muzikale kwaliteiten van de bandleden nog beter aan het licht. En die zijn groots. Het is een album vol sfeer en warmte en daadkrachtige composities die nu al tot het beste behoren van wat je dit jaar gaat horen. Heerlijke band toch, dat The Comet Is Coming.  1. Because The End Is Really The Beginning
  2. Birth Of Creation
  3. Summon The Fire
  4. Blood Of The Past
  5. Super Zodiac
  6. Astral Flying
  7. Timewave Zero
  8. Unity
  9. The Universe Wakes Up