×

Recensie

11 december 2018

The Cats

A- en B-kanten 1974-1985

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: EMI Bovema

A- en B-kanten 1974-1985 The Cats Pop 3.5 The Cats – A- en B-kanten 1974-1985 Written in Music https://writteninmusic.com

De serie Golden Years of Dutch Pop Music is inmiddels uitgedijd tot omvang waarvan mag worden verwacht dat de modale muziekconsument ze bij lange na niet allemaal zal hebben aangeschaft. Daarvoor is niet alleen het aantal te groot, genrematig loopt het aanbod ook zover uiteen dat het vrijwel ondenkbaar is dat iemand alle vertegenwoordigde acts genoeg kan waarderen om tot aanschaf over te gaan. Immers: wie houdt er én van Pussycat én van Groep 1850? Van Supersister én The George Baker Selection? Hooguit zijn er mensen die het leuk vinden om een verzameling als deze compleet te hebben en dan uit verzameloogpunt die ene ‘lelijke eend’ ook maar aan te schaffen.

De samenstellers kunnen tegelijkertijd worden geprezen om hun brede blik: zowat elke relevante act is inmiddels vertegenwoordigd. Meer dan dat trouwens, want in het voorbije jaar leek de repertoirekeuze uit te wijzen dat de bodem was bereikt: met alle respect, Kadanz is ondanks een paar mooie hitjes begin jaren tachtig moeilijk te verkopen als vertegenwoordiger van de ‘Gouden jaren van de Nederlandse popmuziek’. Op zijn best liftte dit gezelschap mee op de Nederlandstalige hausse onder aanvoering van Doe Maar. Met de nieuwste ‘worp’ evenwel is Universal ‘back on track’: van The Cats verscheen terecht een tweede deel, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn behoren zondermeer tot de A-namen die tot nu toe in de serie ontbraken.

Het tweede deel van de Volendamse Cats loopt van 1974 tot de op één na laatste laatste plaat Flying High uit 1985. De meest succesvolle periode van The Cats is al samengevat op een 2016 verschenen eerste deel in deze serie. Dat liep tot 1974. Met name vanaf 1968 wordt hit na hit gescoord met melodramatische nummers als Lea (de eerste nummer 1), Why, Scarlet Ribbons, Times Were When en One Way Wind. In de periode voor de doorbraakhit Sure He’s A Cat durft de platenmaatschappij het niet aan de Cats eigen composities te laten opnemen. Na de voorzichtige start op het labeltje Durlaphone (met als eerste Jukebox, een cover van Gene Pitney), komt de groep in ’66 onder contract bij Bovema. Dat laat de groep in eerste instantie covers opnemen. Pas met de tiende single mogen The Cats het zelf proberen. Het door bassist Arnold Mühren geschreven Lea (een ode aan een verongelukte fan) wordt de eerste nummer 1 en het hek is van de dam. In ’69 worden drie hits gescoord, waarvan twee nummer 1-hits, in 1970 twee, waaronder een nummer 1, tussen 1971 en ’74 belanden alle singles (op een na) in de Top-10. De groep is kind aan huis in de Hilversumse studio’s van zeezender Veronica. Elke week wordt namens The Cats een partijtje Volendamse paling langsgebracht. Deejay en taalvirtuoos Joost den Draaijer geeft The Cats (en de rest van de Volendamse muziekscene) daarom de naam ‘palingpop’. Goedbeschouwd zijn The Cats niet de pioniers. Voor hen heeft bijvoorbeeld BZN al hits gescoord.

Een uitstapje naar Amerika leidt in ’74 tot een prachtige cover van Rock ‘n’ Roll (I Gave You All The Best Years Of My Life) en een nieuwe nummer 1, Be My Day. Het Amerikaanse sausje mag in Nederland goed vallen, tot een gehoopte Amerikaanse doorbraak leidt dit alles niet. Bovendien besluit de groep na het Amerikaanse album Love In Your Eyes de groepsactiviteiten op een laag pitje te zetten.

In de op deel 2 behandelde periode na 1974 scoort de groep nog diverse hits (She Was Too Young, Like A Spanish Song en covers van Silent Night en Save The Last Dance For Me), maar nummer 1’s als Lea en Be My Day komen er niet meer aan te pas. Op een besluit om te stoppen met optreden (in 1974 is er een afscheidsconcert) wordt onder publieke druk eind ’75 toch weer teruggekomen. In 1979 hebben de leden er geen zin meer in en gooit de groep de handdoek in de ring. Een albumtrack uit 1972 wordt als afscheidssingle uitgebracht: The End Of The Show. De single is met een nummer 5-notering in de zomer van 1980 de grootste hit in jaren.

Heel lang kunnen de groepsleden niet van hun rust genieten. Een bewerking van La Diligence, in ’82 als vriendendienst opgenomen, wordt toch officieel uitgebracht en wordt in ’83 een grote hit. Een in diezelfde tijd door Veronica uitgezonden tv-documentaire over The Cats wakkert het vuur verder aan. Met nieuwe hits, twee studioalbums en een live-album zijn 1984 en 1985 succesjaren. In 1985 geeft Piet Veerman aan definitief te willen stoppen. Hij scoort in ’87 een enorme solohit met Sailing Home. Op Arnold Mühren na, die een eigen studio heeft, wordt van de andere leden op muzikaal vlak nauwelijks nog wat vernomen. Een album zonder Piet Veerman en drummer Theo Klouwer blijft in ’94 onopgemerkt.

Dat de carrière van The Cats aldus als een nachtkaars uitgaat, laat onverlet dat de groep tot de belangrijkste Nederlandse popgroepen behoort. In ieder geval worden ze terecht gezien als het vlaggenschip van het Noord-Hollandse dorp waar vijf decennia na hun eerste nummer 1-hit nog altijd veel succesvolle artiesten vandaan komen. Wellicht niet altijd van de meest vooruitstrevende soort, maar wel typisch Nederlands.

Tracklisting A- en B-kanten 1974-1985:

CD 1:

 1. Come Sunday
 2. Come On Girl (Us Version)
 3. Mississippi
 4. Hard To Be Friends
 5. Country Woman (Us Version)
 6. Like A Spanish Song
 7. Loving Arms
 8. Silent Night
 9. The Wise Man
 10. Sweet Wine
 11. Night Of Glory
 12. We Should Be Together
 13. Looking Back Over My Yesterday
 14. Romance
 15. Nobody Cares
 16. Save The Last Dance
 17. Riding Train
 18. Cindy
 19. Morning Light
 20. Lucky Star
 21. Lorene
 22. She Was Too Young
 23. Nashville

CD 2:

 1. The End Of The Show
 2. Irish
 3. White Christmas
 4. A Letter
 5. Trying To Explain
 6. La Diligence
 7. El Paso
 8. Stay In My Life
 9. Silent Breeze
 10. Love Is A Golden Ring
 11. If I Could Be With You
 12. Lovers Don’T Talk
 13. Cancisn De La Sierra
 14. Second Pair Of Eyes
 15. Latin Lovers
 16. A Love Like Yours (Live)
 17. Classical Waves
 18. She’s So In Love
 19. I’ll Find My Way Back To You
 20. Hooray For Michael
 21. Call Me