×

Recensie

Klassiek

23 januari 2015

Tetzlaff Quartet

Mendelssohn & Berg

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: CAvi Music

Mendelssohn & Berg Tetzlaff Quartet Klassiek 3.5 Tetzlaff Quartet – Mendelssohn & Berg Written in Music https://writteninmusic.com

CAvi Music is een Duits label voor kamermuziekartiesten en verrassingen. Het motto is “If it’s well done, let’s not worry about quantity.” Kort door de bocht: het gaat om de kwaliteit. Dat is een motto waar ik me wel in kan vinden, maar wat bedoelen ze nu precies met die verrassingen?

Christian Tetzlaff heeft het goed voor elkaar. Hij heeft drie vrouwen weten te strikken voor zijn strijkkwartet. Eén daarvan is weliswaar zijn zus Tanja, maar dat zal de pret niet drukken. Christian speelt viool en zijn zus speelt de cello. Daarnaast bestaat het kwartet nog uit de violiste Elisabeth Kufferath en de altvioliste Hanna Weinmeister. Het Tetzlaff Quartet is opgericht in 1994. Het kan voorkomen dat de leden slechts sporadisch samen spelen, aangezien ze allevier een eigen carrierre hebben. Desalniettemin wordt het kwartet als een belangrijke groep muzikanten beschouwd met een bijzonder interessant muzikaal oeuvre.

Eind october vorig jaar heeft CAvi Music een album uitgebracht waarop het Tetzlaff Quartet twee bijzondere kamerwerken uitvoert, namelijk het tweede strijkkwartet van Felix Mendelssohn (opus 13) en de Lyrische Suite van Alban Berg. De combinatie van deze twee werken op één album is op zijn minst markant te noemen, maar het kwartet gaat hier uitermate natuurlijk mee om. Moeiteloos en met veel enthousiasme worden beide werken uitgevoerd. Wat bij het kwartet van Mendelssohn vooral opvalt is de lyrische dynamiek. Er wordt veel aandacht besteed aan ieder muzikaal element, waardoor de rustige opening van het derde deel een haast feeërieke fragiliteit krijgt. Wat bij de Lyrische Suite opvalt is dat iedere hoekige snarenstreek toch een verfijnde muzikaliteit meekrijgt. Hierdoor wordt het minder een twintigste-eeuws gedrocht en meer een prachtig modern klassiek werkje.

Is dit album een verrassing? Dat mag ieder voor zich bepalen. Ik vind het geen verrassing, maar het is wel een prachtig album met twee fascinerende klassieke werken die op een boeiende manier worden uitgevoerd door een bijzonder kwartet.  1. Felix Mendelssohn: String Quartet in A Minor, Op. 13 - Adagio, Allegro vivace
  2. Felix Mendelssohn: String Quartet in A Minor, Op. 13 - Adagio non lento
  3. Felix Mendelssohn: String Quartet in A Minor, Op. 13 - Intermezzo. Allegretto con moto, Allegro di molto
  4. Felix Mendelssohn: String Quartet in A Minor, Op. 13 - Presto
  5. Alban Berg: Lyric Suite - Allegretto gioviale
  6. Alban Berg: Lyric Suite - Andante amoroso
  7. Alban Berg: Lyric Suite - Allegretto misterioso, Trio estatico
  8. Alban Berg: Lyric Suite - Adagio passionate
  9. Alban Berg: Lyric Suite - Presto delirando, Tenebroso
  10. Alban Berg: Lyric Suite - Largo desolato