×

Recensie

Klassiek

19 februari 2016

Tenebrae Choir – Brahms & Bruckner –

Brahms & Bruckner - Motets

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Signum Classics

Brahms & Bruckner - Motets Nigel Short Klassiek 4.5 Tenebrae Choir – Brahms & Bruckner – Motets Written in Music https://writteninmusic.com
Tenebrae – Bruckner & Brahms – Motets
Dirigent Nigel Short – lid van vocaal ensemble de Kings Singers – richt in 2001 het Tenebrae Choir op, een koor met jonge zangers, dat al snel furore maakt en samenwerkt met onder meer het London Symphony Orchestra en Sir Colin Davis. In 2012 wordt de opname van T.L. da Vittoria’s Requiem bekroond met de BBC Music Magazine Award en een jaar later valt het koor in de prijzen – Gramophone Award – met het Requiem van Fauré.
Deze religieuze werken van Bruckner en Brahms behoren tot de meest geliefde koormuziek aller tijden en Tenebrae Choir presteert het om ze krachtig, puur en technisch voortreffelijk op de plaat te zetten.
Het hoogromantisch koorprogramma wordt stemmig in- en uitgeleid door twee Aequale van Bruckner, eenvoudige polyfone werken voor drie trombones, instrumenten die in de begeleiding van het imponerende Ecce Sacerdos Magnus opnieuw aantreden, samen met het orgel. Dit laatste instrument draagt het koor in How Lovely Are Thy Dwellings subtiel en fijn geregistreerd.
Op dit afwisselende en uitgebalanceerde album zijn twee componisten aan het woord, die beide excelleren in werken van een verstilde dramatiek, die gemakkelijk omslaat in extase.
De aanschaf van dit album betekent niet alleen liefdadigheid voor het oor: de opbrengst van de cd verkoop is bestemd voor  Macmillan, een stichting voor kankerbestrijding.
29-01-2016
Tracklisting Bruckner & Brahms – Motets:
Bruckner – Aequalis No. 1
Bruckner – Virga Jesse
Bruckner – Ecce sacerdos
Bruckner – Christus factus est
Bruckner – Locus iste
Brahms – Fest- und Gedenksprüche, Op.109 – I. ; Unsere Väter hofften auf dich
Brahms – Fest- und Gedenksprüche, Op.109 – II. ; Wenn ein starker Gewappneter
Brahms – Fest- und Gedenksprüche, Op.109 – III. ; Wo ist ein so herrlich Volk
Bruckner – Os justi
Brahms – Ave Maria, Op.12
Brahms – Ein deutsches Requiem Op. 45 ; How Lovely are thy Dwellings
Bruckner – Ave Maria
Bruckner – Tota pulchra es
Brahms – Drei Motetten, Op.110 – I. ; Ich aber bin elend
Brahms – Drei Motetten, Op.110 – II. ; Ach, arme Welt
Brahms – Drei Motetten, Op.110 – III. ; Wenn wir in hochsten Noten sein
Brahms – Geistliches Lied Op. 30
Bruckner – Aequalis No. 2

Dirigent Nigel Short – lid van vocaal ensemble de Kings Singers – richt in 2001 het Tenebrae Choir op, een koor met jonge zangers, dat al snel furore maakt en samenwerkt met onder meer het London Symphony Orchestra en Sir Colin Davis. In 2012 wordt de opname van T.L. da Vittoria’s Requiem bekroond met de BBC Music Magazine Award en een jaar later valt het koor in de prijzen – Gramophone Award – met het Requiem van Fauré.

Op dit album leidt Nigel Short het koor door religieuze werken van Bruckner en Brahms, die behoren tot de meest geliefde koormuziek aller tijden.

tenebrae-714x1000Dit hoogromantische programma wordt stemmig in- en uitgeleid door twee Aequale van Bruckner, eenvoudige polyfone werken voor drie trombones. Deze instrumenten treden in de begeleiding van het imponerende Ecce Sacerdos Magnus opnieuw aan, samen met het orgel. Dit draagt het koor op zijn beurt in How Lovely Are Thy Dwellings subtiel en fijn geregistreerd – tot grote hoogten.

Op dit afwisselende en uitgebalanceerde album zijn twee componisten aan het woord, die beide excelleren in werken van een verstilde dramatiek, die gemakkelijk omslaat in extase. Zowel de meer eenvoudige motetten als de werken waarin de componisten hun muzikale nalatenschap vastlegden, zijn door Tenebrae Choir krachtig, puur en technisch voortreffelijk op de plaat gezet.

De aanschaf van dit album betekent niet alleen liefdadigheid voor het oor: de opbrengst is gedeeltelijk bestemd voor  Macmillan, een stichting voor kankerbestrijding. 1. Aequali No. 1, WAB 114
 2. Virga jesse floruit, WAB 52
 3. Ecce sacerdos magnus, WAB 13
 4. Christus factus est, WAB 11
 5. Locus iste, WAB 23
 6. Fest- und Gedenksprüche, Op. 109: I. Unsere Väter hofften auf dich
 7. Fest- und Gedenksprüche, Op. 109: II. Wenn ein starker Gewappneter
 8. Fest- und Gedenksprüche, Op. 109: III. Wo ist ein so herrlich Volk
 9. Os Justi, WAB 30
 10. Ave Maria, Op. 12
 11. Ein deutsches Requiem, Op. 45: How lovely are thy dwellings
 12. Ave Maria, WAB 6
 13. Tota pulchra es, WAB 46
 14. Drei motetten, Op. 110: I. Ich aber bin elend
 15. Drei motetten, Op. 110: II. Ach, arme Welt
 16. Drei motetten, Op. 110: III. Wenn wir in höchsten Nöten sein
 17. Geistliches Lied, Op. 30
 18. Aequalis No. 2, WAB 149