×

Recensie

Roots

19 februari 2016

Tedeschi Trucks Band

Let Me Get By

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Fantasy

Let Me Get By Tedeschi Trucks Band Roots 4 Tedeschi Trucks Band – Let Me Get By Written in Music https://writteninmusic.com

Kan muziek de activiteit in je hersenen na een drukke dag tot bedaren brengen, kunnen klanken je gedachten sussen en je transporteren naar een wereld waar je tot rust kan komen? Het antwoord is zoals elke muziekliefhebber weet, volmondig ja. Dat een tienkoppige formatie die rock, roots, soul, americana, country en blues combineert tot een boeiende cocktail daartoe ook in staat is, laat de band rondom zangeres en gitariste Susan Tedeschi en meestergitarist Derek Trucks horen op hun derde studioalbum Let Me Get By. De Tedeschi Trucks is niet zomaar een band, maar een zorgvuldig samengesteld gezelschap van getalenteerde muzikanten waaronder een saxofonist, keyboardspeler, percussionisten, trompettist, een trombonespeler en zangers. Ondanks de grote omvang klinkt de band nooit te vol of exuberant, de productie is wijds en goed uitgebalanceerd.

Het bijzondere aan de Tedeschi Trucks Band is dat de band eigenlijk nooit verrast; de basisritmes zijn al duizenden malen eerder gebruikt, maar door de fraaie, gepassioneerde invulling en het virtuoze gitaarspel van Derek Trucks weet de band altijd weet te boeien. Door de brede instrumentale begeleiding en de verscheidenheid aan van invloeden die de band in de muziek verwerkt ontstaan uit de meest simpele melodieën toch aanstekelijke, sfeervolle nummers. Het warme, soulvolle doch ongepolijste stemgeluid van Susan Tedeschi is de spreekwoordelijke kers op de taart. Het is prettig wegdoezelen op de klanken van dit gezelschap.

Al direct vanaf het openingsnummer Anyhow is duidelijk dat de band niets aan kwaliteit heeft ingeboet. De instrumentatie en zang zijn net als op eerdere albums uitstekend verzorgd en elke noot van Derek Trucks is raak. Zijn solo’s en fills zijn functioneel, passen keurig in het nummer en nimmer verliest hij de melodie uit het oog. Door het constant hoge niveau is het bijzonder lastig om uitschieters aan te wijzen. Door de aparte titel springt Crying Over You / Swamp Raga for Hozapfel, Lefebvre, Flute and Harmonium dat maar liefst 8 minuten duurt er tussenuit. Het zou interessant zijn om de muzikanten in kwestie eens te vragen hoe men op een dergelijke songtitel is uitgekomen. Na afloop van slotnummer In Every Heart is duidelijk dat de band opnieuw een muzikale topprestatie heeft geleverd. Het is een album dat je nu, over 3 jaar of over een decennium uit de kast kunt trekken (of in je streamcollectie kan selecteren) en je bijna een uur luisterplezier zal bezorgen. Tedeschi Trucks Band is in de Verenigde Staten inmiddels een gevestigde naam met diverse prijzen (waaronder Grammy’s) op zak. Met een beetje mazzel breekt de band ook in Europa op wat grotere schaal door.

Eind vorig jaar gaf de band een concert in een uitverkocht Tivoli in Utrecht. Iedereen die dat gemist heeft , kan de band op het Holland International Blues Festival gaan zien dat op 3 en 4 juni in Grolloo plaatsvindt. Een festival waar ook Bonnie Raitt te zien en horen zal zijn.  1. Anyhow
  2. Laugh About It
  3. Don't Know What It Means
  4. Right On Time
  5. Let Me Get By
  6. Just As Strange
  7. Crying Over You / Swamp Raga For Hozapfel, Lefebvre, Flute And Harmonium
  8. Hear Me
  9. I Want More
  10. In Every Heart