×

Recensie

Roots

16 april 2024

Ted Russell Kamp

California Son

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Kzz Records

California Son Ted Russell Kamp Roots 3.5 Ted Russell Kamp – California Son Written in Music https://writteninmusic.com

‘A California Son’, zo noemt Ted Russell Kamp zichzelf in de gelijknamige op snerpende gitaartjes voorbij glijdende titeltrack van zijn veertiende, gelijknamige langspeler. Na het opdoeken van zijn trio Ponticello in Seattle verhuist hij in 2001 naar LA en zet er Union Pacific op. Twee jaar en talloze sessies later gaat hij met Scooter Jennings op pad en is betrokken bij studiosessies van de zoon van Waylon die de country outlaw traditie verderzet. Ondertussen gaat hij verder met solowerk  zoals Walkin Shoes dat niet zelden in zijn homestudio The Den tot stand komt. Drie jaar geleden knutselde hij er nog Solitaire in elkaar.

Dit keer week de multi-instrumentalist voor de basistracks uit naar diverse locaties, na de eerder genoemde lichtvoetige opener is het wachten op Shine On.  Met hulp van I See Hawks In L.A. schemert de zonnige spirit van de West Coast door met harmoniezang van Robert Rex Waller en Paul Marshall die samen met Jaques Laques het snarenwerk verzorgt. De gastmuzikanten  zijn vaak  nauw betrokken bij de songwriting. Dat niet zelden moeizaam verlopend proces wordt met enige hulp van Jenny West  zorgvuldig ontrafeld in One Word at a Time dat op knap gitaarwerk van Bart Ryan leunt.

Voor het fraaie The Ballad Of The Troubadour en het ingetogen Firelight sprong Shane Alexander even bij. De samenwerking  met gereputeerde muzikanten resulteert meestal in onverbloemde lof uitingen voor thuishaven LA. Countryrocker Miracle Mile, vermeldt Mike Dawson als co-auteur en is een bijzonder treffende illustratie. Als de instrumentatie even weg valt overtuigt Ted Russel Kamp in zijn eentje met het uitsluitend op baslijnen uitgebouwde Hangin’ On Blues.

Weerom weet TRK met hulp van getalenteerde vrienden een gevarieerde en aangename langspeler samen te stellen waarbij naast een handvol countryrockers de folk- en troubadourstraditie  uitgebreid aanbod komt. 1. California Son
 2. Hard To Hold
 3. One Word at a Time
 4. Shine On
 5. The Upside to the Downslide
 6. Ballad of the Troubadour
 7. High Desert Fever
 8. Firelight
 9. Miracle Mile
 10. Hangin’ On Blues
 11. Roll Until the Sun Comes Up
 12. Every Little Thing