×

Recensie

Pop

28 mei 2015

Team William

Drama

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: PIAS

Drama Team William Pop 1 Team William – Drama Written in Music https://writteninmusic.com

Het is de uitdaging geen heel makkelijke grappen te gaan maken over de titel van deze plaat en dat dan een recensie lang vol te houden. We gaan kijken of dat lukt.

Team William is een Belgische band, die geformeerd is rond zanger Floris de Decker. Zes jaar geleden verscheen het vrij succesvolle titelloze debuut en inmiddels is er heel wat gebeurd. De Decker werd depressief bijvoorbeeld. De druk om een sterke, tweede plaat af te leveren, werd hem naar verluidt te veel. Twee bandleden die er de brui aan gaven zijn inmiddels vervangen. Nils Tijtgat is nieuw op bas en Matthias Dillen zit achter het drumstel. Arne Sunaert bespeelt het keyboard nog altijd. Deze trouwe hond is de meest bepalende factor voor het bandgeluid.

De Decker heeft een wat fluisterende, singer-songwriterachtige manier van zingen, die al snel op de zenuwen gaat werken. Dat is niet het enige probleem, want compositorisch is het ook allemaal nogal magertjes.

De jaren 80 galmen enigszins na op Drama. Met veel gevoel voor fantasie zou je spoortjes OMD en The Cure kunnen noteren. Er wordt vaak hoog opgegeven van de Belgische muziekscene, die kwalitatief zoveel sterker zou zijn dan de Nederlandse. Dat zal gerust een periode zo geweest zijn, maar inmiddels is de orde weer hersteld. Ik denk dat er zowel in Nederland (DeWolff, Johan, Birth Of Joy bijvoorbeeld), als in België (dEUS, Mintzkov, Goose bijvoorbeeld) vrij veel sterke alternatieve bands zijn op te noemen, maar net zo veel mindere goden. In België behoort Team William tot die laatste categorie.

Clichématig songmateriaal, waarin galmende, wat goedkoop aandoende synthpartijen de boventoon voeren, opgeteld bij de stem van De Decker leiden tot niet veel goeds, met afsluiter Where It All Turns Black als enige positieve uitschieter. Een liedje dat beklijft. Maar dan is het leed inmiddels al niet meer te overzien.

De Decker is nadrukkelijk op zoek naar effectbejag, met koortjes in nummers als Faster Than Light, om de massa maar te laten meeschreeuwen straks in de popzalen.

Die zullen ongetwijfeld vollopen hoor. Met bakvissen. Pubermeisjes, die zich zeker en vast gaan vergapen aan Team William. Schor zullen ze zichzelf zingen met teksten als ‘Time to get back on my feet’, ‘We can stick together in the stormy weather’, en ‘Can you feel my heartbeat?’. Platgetreden paden worden ogenschijnlijk schaamteloos bewandeld.

Drama is vooral gevuld met goedkoop drama. Meer kan ik er niet van maken. En verhip, nu is het proberen geen toespeling te maken op de titel van de plaat ook nog mislukt. 1. Ocean Fire
 2. A new country
 3. Stormy Weather
 4. Close enough
 5. Feel U
 6. Faster than light
 7. 1995
 8. Nothing ever seems to last
 9. Away with the fairies
 10. Poets
 11. Back 2 sleep
 12. Into the night
 13. Where it all turns black