×

Recensie

Jazz

24 juni 2015

Taxiwars

Taxiwars

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Taxiwars Taxiwars Jazz 4 Taxiwars – Taxiwars Written in Music https://writteninmusic.com

Jazz met een alternative flavour dat is wat het Vlaamse Taxiwars maakt. De band rond componist/saxofonist Robin Verheyen en zanger Tom Barman is een bijzondere aangelegenheid.

Dat Tom Barman een groot jazzfan is en al vanaf zijn allereerste stappen binnen de muziek met jazz flirt is duidelijk maar tot een echt jazzalbum was het nog niet gekomen. Met Taxiwars, de band rond componist/saxofonist Robin Verheyen (die tegenwoordig in Brooklyn woont) met Nicolas Thys op bas en de jonge Antoine Pierre op drums is het er nu dan eindelijk van gekomen. En hun gelijknamige debuutalbum overtuigt volop. Barman en Verheyen leerden elkaar kennen binnen Magnus en de muzikale klik was gelijk daar.

De stijl van de meeste composities is een groovy variant die zijn oorsprong heeft in de jaren zestig met jazzcats als Pharaoh Sanders, Archie Shepp en Charles Mingus. Een variant die perfect aansluit op de meer avontuurlijke rock en door helden als Tom Waits en Captain Beefheart ook al zo slim in composities werd verwerkt. Artiesten waar dEUS ook schatplichtig aan is. Taxiwars, en dan Verheyen in het bijzonder, heeft die groovy jazzvariant superslim in sterke composities toegepast en met de ijzersterke ritmesectie van Pierre en Thys klinkt echt elke groove superlekker. Verheyen is een prima saxofonist en zijn tenorsax klinkt dan weer relaxed dan weer dwingend en prominent. De manier van praatzingen die Barman zo kenmerkt sluit naadloos op de sound van de drie muzikanten aan.

Het prima Taxiwars kent een pakkende collectie songs die met het geweldige Death Ride Through Wet Snow een vliegende start kent. Ook ijzersterke songs als Let’s Get Killed, Questionsong en Pearlescent vallen gelijk optimaal op maar het debuut kent veel meer hoogtepunten. De drive van het ritmetandem en het complementerende saxspel van Verheyen en de coole teksten en zang van Barman maken elke track tot een ware gebeurtenis. Het spelplezier en het daarbij komende avontuur maakt Taxiwars een album waarbij een coole, vrije jazzsound is gevonden die net zo aantrekkelijk voor een jazz als voor een alternative publiek is. 1. Death Ride Through Wet Snow
 2. TaxiWars
 3. Let's Get Killed
 4. Questionsong
 5. Who That
 6. Borgerhout Shuffle
 7. Pearlescent
 8. It Went Boom
 9. To The Hyphenated Poets
 10. Recent Winds
 11. Your Soul Or Mine
 12. Colosseum