×

Recensie

Roots

06 juli 2022

Tami Neilson

Kingmaker

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

Kingmaker Tami Neilson Roots 4 Tami Neilson – Kingmaker Written in Music https://writteninmusic.com

Ze bracht eerder hulde aan vader Ron die de Neilson Family Band destijds aanvoerde in Ontario, het samen met haar broer Jay gecomponeerde The First Man vormde samen met de verborgen track, de door vader gezongen demo de afsluiter van Don’t Be Afraid. Op de nieuwe vijfde langspeler Kingmaker van Tami Neilson is het met Willie Nelson gebrachte duet Beyond The Stars een emotioneel hoogtepunt. De naar Nieuw Zeeland uitgeweken zangeres componeerde de countryballade samen met haar gitarist en producer Delaney Davidson, die de voorganger Chickaboom! op de juiste tracks loodste.

Neilson neemt de touwtjes  stevig in handen ze levert de meeste songs in haar eentje aan en verzorgde de productie. In de studio van Neil Finn vond ze ondersteuning van een band met gitarist Brett Adams, Neil Watson beroert de pedalsteel en tokkelt op de banjo en dat levert een sterker countrygetint geluid op. Vooral in het samen met broer Jay tot stand gekomen Baby, You’re A Gun, waarbij de meeslepende snarentwang gecombineerd met echte strijkers een naar de weidse prairie lonkende soundtrack oplevert. Het genereus georkestreerde openingsepos Kingmaker vertoont eveneens onmiskenbare soundtrackallures.

In Green Peaches  komt daar nog een gospelkoortje bij en komen we helemaal in het muzikale speelveld van de verhalende countrysoul uit het Diepe Zuiden, destijds beheerst door een ongenaakbare Bobbie Gentry. Met I Can Forget is er weerom een uit de demo-archieven van vader Neilson opgeviste track, die liefdevol verder uitgewerkt werd in een langoureuze ballade. Haar persoonlijke verhaal vertelt Tami, begeleidt door handclaps en banjo, in King of Country Music,  beklijvende,rudimentaire ritmische countryblues.

De feministische insteek die zich al op eerdere werkstukken manifesteerde komt uitvoerig aan bod in Careless Women, het confronterende Ain’t My Job en in het rockende Mama’s Talkin’. Tami confronteert de luisteraar met de plaats en de onderwaardering van vrouwen in de huidige samenleving. Een pleidooi voor gendergelijkheid, zonder evenwel in oeverloos gepreek te verzanden en verpakt in geïnspireerde muziekjes die vanaf de eerste beluistering moeiteloos overtuigen.  1. Kingmaker
  2. Careless Woman
  3. Baby, You're a Gun
  4. King of Country Music
  5. Beyond the Stars
  6. Green Peaches
  7. Mama's Talkin'
  8. I Can Forget
  9. The Grudge
  10. Ain't My Job