×

Recensie

Roots

10 mei 2024

Pokey LaFarge

Rhumba Country

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Rhumba Country Pokey LaFarge Roots 4 Pokey LaFarge – Rhumba Country Written in Music https://writteninmusic.com

Na een halve eeuw van talloze omzwervingen die van Illonois naar Los Angeles en Austin leidden, vond  Pokey LaFarge een nieuwe thuishaven. In Maine klopte hij werkdagen van 12 uur, een drastische wending die de creativiteit aanscherpte. De songs welden op, LaFarge legde zich in het verleden al geen beperkingen op, zoals Rock Bottom Rhapsody en In The Blossom Of Their Shade onthullen. Na een gesprek met Elliot Bergman, een eveneens uit de Midwest afkomstige muzikant besloot Pokey terug te keren naar LA om daar met Bergman zijn muzikale ideeën verder uit te werken. Weg met duistere bespiegelingen in mistroostig songwerk maar een positieve benadering van leven en liefde.

Rhumba Country steunt op een uiterst gevarieerd repertoire waarbij muziek uit  alle uithoeken van de wereld samen komt. De vertrouwde producer Chris Seefried zat ook mee aan de schrijftafel en speelt gitaar in enkele songs, terwijl vooral Bergman en Hank Mehren met geraffineerd blazers- en toetsenwerk een niet te onderschatten aandeel hebben in de exotische soundtrack.

One You, One Me komt aanwaaien als een  zomerbriesje, de cocktails staan klaar voor de gasten die eerst een duik nemen. Een la-la song op pianotonen en zwoele percussie die de sfeer van een zomerse dag op het strand oproepen. For A Night een onweerstaanbare invitatie voor een geliefde op dartel blazerswerk en smachtende oeh’s en aah’s. Met Run Run Run wordt  de rumba beat enigszins opgevoerd. Zelfs in het zeemanslied Like A Sailor is nauwelijks een zweem van weemoed te bespeuren, wel een hitsig gitaartje en dito sax.

Het met hoog stemmetjes gekweelde Sister André een song vol verlangen en dromen, fijn soulwerk. In Chicago wellen herinneringen op aan de  strenge winters in Chicago en het verlangen naar zonniger oorden. De door een hitsige drumbeat en koortje aangedreven soultrack It’s Not Over vormt een onweerstaanbaar tweespan met Home Home Home, de van Ken Boothe afkomstige  Jamaicaanse rocksteady beat wordt hier in een meeslepende doowopper getransformeerd.

Made To Be Loved, het duet met Addie Hamilton, is een van de drie songs die met Pokey’s vrouw tot stand kwamen en een gelukzalig, vredig gevoel uitstralen. Dat wordt overigens nog eens bevestigd met het wellicht door het verblijf op de boerderij geïnspireerde You Made My Garden Grow.

We zagen hem vorig jaar op Moulin Blues, tijdens de wintermaanden komt Pokey LaFarge terug naar onze contreien voor een uitgebreide tour met hartverwarmende concerten.    1. One You, One Me
  2. For A Night
  3. Run Run Run
  4. Like A Sailor
  5. Sister Andre
  6. So Long Chicago
  7. It’s Not Over
  8. Home Home Home.
  9. Made To Be Loved
  10. You Make My Garden Grow