×

Recensie

Rock

24 juli 2023

Sweeping Promises

Good Living Is Coming For You

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Good Living Is Coming For You Sweeping Promises Rock 3.5 Sweeping Promises – Good Living Is Coming For You Written in Music https://writteninmusic.com

Met de hedendaagse opnametechnieken en productionele hoogstandjes is het niet nodig om een album belabberd afgerond in de mix te zetten. Good Living Is Coming for You klinkt schel en pijnigt het gehoor. Sweeping Promises gaat die eeuwigdurende vinyl en compact disc discussie niet aan, het klinkt op beide schijfjes net zo armoedig. Ondanks dat Lira Mondal zich intensief inzet om het geheel te overschreeuwen, blijft het lo-fi eindresultaat erbarmelijk slecht klinken. Vreemd dat het grote Sub Pop label hier niet voldoende aandacht aan besteedt. Of is het de opzet van Lira Mondal en muzikaal allesvreter Caufield Schnug om zo’n identiek mogelijk vroeg jaren tachtig sound neer te zetten. Good Living Is Coming For You heeft een behoorlijk gedateerd geluid, maar wel een verdomd lekker gedateerd geluid.

En misschien is de behoefte aan dat dansen op die intense vulkaan uitbarsting wel zo urgent. De vloer is lava en staat in brand. Let’s Start A Riot, en smelt het weggestopte vinylarchief van je ouders tot een kolkende mix aan hoekige new wave, om tot een hoog bruisend explosief punk dynamiek gehalte te komen. Het uit Boston afkomstige Sweeping Promises duo komt er in ieder geval erg goed mee weg. In een wereld waarin uiterlijke perfectie het modebeeld bepaald, is deze puisterige indiepop een aangename verademing. Het outsider gerichte Good Living Is Coming For You vervreemd van het op sociale media uitgetekende netwerk leven. Een aversie tegen de slaafs volgende gangbaarheid, het brave huiselijke, vaststaande inspiratieloze zekerheden, gemodelleerde perfectionisme, Throw Of The Dice kansberekeningen en de Ideal No anti reactie.

Lira Mondal is een retro bubblegum eindejaarsbal tiener, een opgefokte punkende ijskoningin, een kansloos straatschoffie en vooral een catchy nerdy persoonlijkheid die zich van deze onzinnige denkwijze distantieert. Sweeping Promises is no-nonsense vintage coolness met stoere vette baspartijen, holle drum dreiging, ijskoude keyboard toetsenwerk en gemeen doelgericht gitaarspel. Het donkergekleurde Teenage Kicks bejubelende Shadow Me verslecht de ellenlange kilometerafstand tussen verharde arbeiderspunk en pakkende girlpower pop. Van totaal andere orde is het lawaaierige Good Living Is Coming For You titelstuk. Opruiend afwachtend, met militante precisie plaatsen ze een kernbom onder de heersende postpunkscene. De marcherende Petit Four dub sluit zich bij The Magnificent Seven aan, frontaal in de aanval, precisie doel uitgeschakeld, missie voltooit.

Met de roekeloze tegen de gangbare stroming in manoeuvrerende search and destroy Eraser spookrijders ervaring vegen ze alle vooroordelen van de tafel. Slopende Can’t Hide It bulldozer zwaarte egaliseert het speelveld tot gangbare normen. You Shatter brainstorm orkaan vermorzeld de lange termijn geheugen herinneringen . Het broeierige zonnebrand trotserende Connoisseur of Salt zoutewater garagesurf gaat het gevecht met de woeste new wave golven aan. Vervolgens wassen ze de kinderlijke onschuld en plakkerige zandkorrels in de funkende Walk in Place nachtelijke disco blazerssessie weg. Good Living Is Coming For You is een wervelwind aan onbeheersbare onstuimigheid, een nostalgische trip down memory lane.  1. Eraser
  2. Shadow Me
  3. Good Living Is Coming for You
  4. Connoisseur of Salt
  5. Walk in Place
  6. You Shatter
  7. Petit Four
  8. Can't Hide It
  9. Throw of the Dice
  10. Ideal No