×

Recensie

Klassiek

15 november 2013

Stravinsky

Complete Music For Piano & Orchestra

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Hyperion

Complete Music For Piano & Orchestra Klassiek 4 Stravinsky – Complete Music For Piano & Orchestra Written in Music https://writteninmusic.com

In de afgelopen warme zomer is een prachtige CD verschenen op het Hyperion label: Complete Music For Piano & Orchestra van Igor Stravinsky. Stravinsky was één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Geen keurslijf wist hem te benauwen; hij schreef werkelijk in alle genres en voor allerlei verschillende bezettingen, van septet en octet tot orkest en koor. Zijn Sacre Du Printemps is grensverleggend en wereldberoemd, maar er zijn veel werken van hem in de obscuriteit beland. Gelukkig is dit niet het geval met zijn werken voor piano en orkest. Het Concert in D staat bijvoorbeeld zondag 17 november op het programma in het Concertgebouw.

Wat vooral opvalt aan deze nieuwe CD is de productie. In deze opname is erg veel aandacht en ruimte voor ieder individueel instrument. We horen niet alleen piano en orkest, maar het valt duidelijk waar te nemen dat het orkest uit verschillende instrumenten bestaat. Natuurlijk geldt dat voor ieder orkest, maar het is niet altijd te horen. Bij deze CD valt de overdaad aan instrumentatie buitengewoon op. Het orkest begeleidt niet alleen, het speelt zijn eigen belangrijke rol in de rijke composities van Stravinsky. Met een helder piano-geluid en veel aandacht voor het spel en de noten op zich weet Steven Osborne veel subtiele betekenis in de piano-aanslagen te leggen. Zijn spel in combinatie met deze opname zorgen voor een enorm intense ervaring. De interactie tussen het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Ilan Volkov en Steven Osborne op de piano zorgt voor veel spanning en muzikale tovenarij. De opnames zijn gemaakt in de City Halls in Candleriggs, Glasgow; dit lijkt me een locatie om in de gaten te houden!

Tracklisting Complete Music For Piano & Orchestra:

1. Song Of The Volga Boatmen
Concerto For Piano And Wind Instruments
2. Largo – Allegro – Maestoso
3. Larghissimo
4. Allegro – Agitato – Lento – Stringendo
Capriccio
5. Presto
6. Andante Rapsodico
7. Allegro Capriccioso Ma Tempo Giusto
Movements
8. ♪ = 110
9. ♪ = 52
10. ♪ = 72
11. ♪ = 80
12. ♪ = 104
Concerto In D
13. Vivace
14. Arioso: Andantino
15. Rondo: Allegro
16. Canon (On A Russian Popular Tune)