×

Recensie

Electronic

11 december 2019

Stephen Mallinder

Um Dada

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Um Dada Stephen Mallinder Electronic 3 Stephen Mallinder – Um Dada Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Sheffield afkomstige Cabaret Voltaire vervulde als sprintende haas een belangrijke functie bij een stroming welke zich uiteindelijk zou ontwikkelen tot de New Wave. Hun ontdekkingstocht begon al in 1974. Dat dit kunstenaarscollectief er ruim de tijd voor nam om nieuwe elektrische instrumenten te ontwikkelen, leidde ertoe dat ze ondertussen al ingehaald werden door jonge hippe muzikanten die er een licht romantische flow aan toevoegen. Met het grimmige Nag Nag Nag werd hun cultstatus veilig gesteld, en mag nog steeds beschouwd worden als een alternatieve dansklassieker, waarmee ze tevens aansluiting zochten en gewaardeerd werden in de Duitse Krautrock scene.

Halverwege de jaren tachtig ondergingen ze hetzelfde lot. Toen stonden ze vooraan als pioniers van de daaropvolgende house beweging, en wisten ze deze al te combineren met meer ambient gerichte klanken. Nadat ze in 1994 besloten om een einde aan het groepsverband te maken belanden ze al snel in het museum van afgedankte rolmodellen. Waar ze al snel ergens weg gestopt in het geheugen een status kregen als afgekeurde Madame Tussauds pronkstukken uit vergaande glorietijden. Alleen de puristen bleven ze volgen.

Chris Watson stelt zijn toekomst veilig door als geluidstechnicus zijn medewerking te verlenen aan televisiedocumentaires en radioprogramma’s. Zijn studie naar de effecten van muziek op kinderen die vanuit het ziekenhuis een operatie ondergaan, neemt een belangrijke maatschappelijke rol in. Kameleon Richard H. Kirk werkte met tig aliassen, en verschuilt zich anoniem achter al deze namen. Zijn liefde voor techno blijft de belangrijkste inspiratiebron.

Ook Stephen Mallinder blijft actief in de muziek. Na wat gestoei met bandleden van Ministry en Soft Cell verdwijnt hij steeds meer uit beeld, maar laat geheel onverwachts van zich horen met Um Dada. Op papier een opvolger van zijn eerste album Pow-Wow, maar na ruim 35 jaar zou dit los van elkaar gezien moeten worden. Um Dada is een tweede kans om solo van zich te laten horen. De drang om te vernieuwen is niet meer sterk aanwezig. Maar moet je dat nog verwachten bij iemand die binnenkort de pensioenleeftijd bereikt.

Working (You Are) heeft een computer gestuurde sound, waarmee er nogmaals benadrukt wordt dat robots onze arbeidsresultaten zullen over nemen. Met gedateerde funkende samplers worden machines aangeduid die aan vervanging toe zijn. Juist door de ontwikkeling van het creatieve brein blijft de mensheid de technologie voor, welke al snel ingehaald wordt door nieuwe snufjes en gadgets. Dat het hierdoor wat oubollig aanvoelt zal schijnbaar de gedachte achter het geheel zijn geweest, of is Mallinder ondertussen echt te oud en is de vernieuwingsdrang tot een nulpunt terug gebracht.

Met de nodige percussie en beats gaat de zanger verder waar Cabaret Voltaire jaren geleden de stekker er uit getrokken heeft. Je krijgt steeds meer de indruk dat hij jarenlang weg gestopt in een bunker leefde. Totaal wereldvreemd wordt er een poging ondernomen om terug te gaan naar de vorige eeuw. Misschien wil hij als boodschap overbrengen dat het muzikale klimaat gestagneerd is, bevroren geraakt.

Um Dada is een prima retro album, waarmee Mallinder nergens zijn verleden als vernieuwer laat gelden. Met opgepoetst koper presenteert een musicus zich die ooit goud in handen heeft gehad. Zou hij tijdens een grote schoonmaak op zolder nog een doos vol oude opnames ontdekt hebben? De uitrekbaarheid van de tracks camoufleert het gebrek aan inspiratie. Colour is bijvoorbeeld niks meer dan een uitgewerkte mix van de Lil Louis houseklassieker French Kiss.  1. Working (You Are)
  2. Prefix Repeat Rewind
  3. It's Not Me
  4. Um Dada
  5. Satellite
  6. Colour
  7. Flashback
  8. Robber
  9. Hollow