Recensie

07 augustus 2017

Stand High Patrol

The Shift

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Differant

The Shift Stand High Patrol Soul / Hiphop 4 Stand High Patrol – The Shift Written in Music https://writteninmusic.com

Stand High Patrol begon in 2000 in Bretagne als duo bestaande uit Rootystep en MacGyver. Het tweetal deelde een liefde voor onder meer roots reggae en hiphop. Na de komst van een mc, Pupajim, ontwikkelde de groep meer en meer een eigen geluid met invloeden uit de dub, dubstep en reggae. Ook de hiphop was nooit ver weg.

In 2009 richtte de band een eigen label op: Stand High Records. Alle drie de albums van Stand High Patrol kwamen op dit label uit en de groep mag zichzelf inmiddels wel een van de meest essentiële soundsystems van de Franse dubscene noemen.

Voor The Shift liet Stand High Patrol zich inspireren door de meest uiteenlopende namen uit de hiphop en jazz (vooral de boom bap uit de jaren negentig en de jazz uit de jaren zestig). Dit levert een niet te versmaden album van een dik half uur op.

Titeltrack The Shift somt alles mooi op: een dikke beat waarover saxofoon en fluit dwarrelen terwijl Pupajim serieuze zaken aansnijdt: ‘Prehistory then history and now in what period are we? The shift, the tipping point’. My Research sluit hier lekker op aan en brengt de jaren negentig onherroepelijk in herinnering, een decennium dat in de hip hop, ragga, beats en reggae zoveel rijker was dan de eerste decennia van de 21e eeuw. Des te groter de waardering voor Stand High Patrol, anno 2017.

Easy Rider klinkt heerlijk droog en is aan begin net zo spannend als Eric B & Rakim aan het eind van de jaren tachtig vaak waren. Met de entree van Pupajim valt er wat dreiging weg maar een boeiende track blijft het, met een zeurderig orgel en een sample die je zo een druipsteengrot intrekt. Doemscenario’s domineren op After The Rain (‘Paris looks like a lost island / Trust me, it will be worse than nineteen ten’), een track die een mooie sfeerinjectie vanuit de trompet krijgt.

De teksten van Pupajim behoren niet tot de eredivisie maar binnen de context van de muziek komt hij zonder uitzondering als vocalist en lyricist gewoon goed tot zijn recht. En hij kent zijn klassieken, iets wat uit het jazzy eerbetoon Tribute To The Originators wel weer blijkt. Stand High Patrol brengt op The Shift de jaren negentig weer terug, toen jazz(dance), dub, reggae en hiphop alomtegenwoordig waren en vaak ook versmolten tot allerlei boeiende verschijningsvormen. Soms kun je zonder te vernieuwen toch weer heel verfrissend klinken. Dit geldt in ieder geval voor Stand High Patrol.  1. News From 2083
  2. The Shift
  3. My Research
  4. Watching The Drizzle
  5. Lobbies Daily Hobbies
  6. Easy Rider
  7. After The Rain
  8. Tribute To Tha Originators
  9. Kazy Blues
  10. Dinner Time