×

Recensie

Metal

21 augustus 2019

Slipknot

We Are Not Your Kind

Geschreven door: Remco Kreft

Uitgebracht door: Roadrunner Records

We Are Not Your Kind Slipknot Metal 4.5 Slipknot – We Are Not Your Kind Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun gelijknamige debuut had het Amerikaanse Slipknot in 1999 gelijk een mega klapper te pakken. De alles verpletterende metal van de gemaskerde mannen sloeg wereldwijd in als een atoombom en zette destijds de gehele metal wereld op zijn kop. Dit succes werd alleen maar groter met daarop volgende en ronduit geniale Iowa (2001), vernoemd naar de thuishaven van de band. Ondanks de keiharde klanken zag de band zich gelijk door het mainstream publiek opgepakt. Met wisselend succes brachten de heren daarna nog diverse platen uit, maar het succes was niet zo overweldigend meer als met die eerste twee albums. Met het ijzersterke All Hope is Gone (2008) en het laatste album 5: The Gray Chapter (2014) lieten de heren echter horen nog lang niet klaar te zijn met Slipknot.

Slipknot is onderhand een van de allergrootste metalbands geworden en sluit al jaren menig festival af. Het is de band overigens niet altijd over rozen gegaan. Zo overleed bassist en mede oprichter Paul Gray in 2010 aan een overdosis en verloor Shawn Crahan (Clown) zijn pas 22-jarige dochter in mei van dit jaar. Ook drummer, en oerlid, Joey Jordison verliet in 2013 de band maar is inmiddels succesvol vervangen door Jay Weinberg, inderdaad (!), de zoon van Max Weinberg (Bruce Springsteen). Zanger Corey Taylor, sowieso al met een aanleg voor depressies, keek de dood ook al een paar keer in de ogen.

Ze hebben de fans lang laten wachten, maar na vijf jaar ligt er dan eindelijk een nieuw album in de schappen. We Are Not Your Kind heet het monster, en om gelijk met de deur in huis te vallen: het is een dijk van een album geworden. Alles wat de band zo sterk maakt zit in deze plaat. Snoeiharde gitaar riffs, pompende drums, maniakale zang, totale chaos, prachtige rustige stukken, maar bovenal uitermate goed geschreven songs. Het gaspedaal wordt niet meer constant ingetrapt en dat luistert veel lekkerder weg.

Er zitten zowaar meerdere rustpunten in deze plaat. Luister maar eens  naar de “ ballad”  A Lair’s Funeral, wat sereen, bijna depressief, begint en uiteindelijk ontaard in verwoesting. Om uiteindelijk weer precies zo te eindigen als hoe het begon. Spiders en My Pain zijn de andere nummers die het tempo uit de plaat halen, waarvan de laatst genoemde pijnlijk mooi is. Uiteraard staat de rest van de plaat vol met keiharde metal zoals alleen Slipknot deze kan brengen. Nero Forte en Orphan zijn festivalkrakers bij uitstek en de uitstekend gekozen single Unstainted kan je al bijna tot de Slipknot klassiekers rekenen.

Slipknot is terug aan het metalfront met een ijzersterke plaat. We zagen de band met flink wat nieuwe songs op zak, al spelen op Quebec Summer festival voor een publiek van 70.000 liefhebbers, en gaven toen al aan dat ze volledig klaar zijn voor de stadions. Het geweldige We Are Not Your Kind maakt dat nogmaals duidelijk. 1. Insert Coin
 2. Unsainted
 3. Birth Of The Cruel
 4. Death Because Of Death
 5. Nero Forte
 6. Critical Darling
 7. A Liar's Funeral
 8. Red Flag
 9. What's Next
 10. Spiders
 11. Orphan
 12. My Pain
 13. Not Long For This World
 14. Solway Firth