×

Recensie

Klassiek

26 juli 2012

Shostakovich

Symphony No. 8

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: ABC Classics

Symphony No. 8 Klassiek 3.5 Shostakovich – Symphony No. 8 Written in Music https://writteninmusic.com

Samen met de Zevende en Negende symfonie behoort de Achtste tot de reeks oorlogssymfonieën van Sjostakovitsj. Deze werken zijn geschreven ten tijde van de Grote Vaderlandse Oorlog, want zo wordt de Tweede Wereldoorlog in Rusland genoemd. Lang werd gedacht dat dit ook het thema van deze werken was, maar in Testimony van Solomon Volkov lezen we de volgende biografische woorden: “It cannot simply be seen as a reaction to Hitler’s invasion… I was thinking of other enemies of humanity… Nowadays people like to recall the pre-war period as an idyllic time, saying that everything was fine untill Hitler bothered us. Hitler is a criminal, that’s clear, but so is Stalin… I haven’t forgotten the pre-war years. That is what all my symphonies, beginning with the Fourth, are about.”

Het hart van de Achtste Symfonie ligt in het eerste deel. Dit stuk duurt bijna 27 minuten en is een monumentale compositie; donker, beangstigend en vol van dynamiek. Het tweede en het derde deel zijn beide marsen met een grotesk en surrealistisch karakter. In het volgende deel, het Largo, is er enkel verdoving en lethargie. Hoop ligt er in het laatste deel, het Allegretto. Maar het is een schamele hoop, want er klinkt angst doorheen; angst voor nieuw geweld.

Het Adelaide Symphony Orchestra onder leiding van Nicholas Braithwaite doet precies wat het doen moet: het knalt waar het knallen moet, dendert waar het denderen moet en raakt op vrijwel alle plekken de juiste noot; van subtiel en fijntjes tot overweldigend en overdonderend. Vooral in die laatste stukken zorgt het orkest voor het nodige vuurwerk. En bij Sjostakovitsj kan het ook, want de emotie is er en de partituur laat het toe! Dit betekent overigens niet dat er alleen maar forte gespeeld wordt; de lichte, subtiele, sentimentele momenten worden prachtig gespeeld. Het Adelaide Symphony Orchestra doet op deze CD niet onder voor welk orkest dan ook en dat geldt ook voor Nicholas Braithwaite op het gebied van de dirigenten.

Tracklisting Symphony No. 8:

  1. Adagio – Allegro – Adagio
  2. Allegretto
  3. Allegro non troppo
  4. Largo
  5. Allegretto