×

Recensie

Jazz

09 maart 2017

Shobaleader One

Elektrac

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Warp

Elektrac Shobaleader One Jazz 3 Shobaleader One – Elektrac Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat in 2010 al het album d’Demonstrator verscheen van Shobaleader One komt op 10 maart via Warp de nieuwe plaat Elektrac uit van basvirtuoos Tom Jenkinson (Squarepusher) en band. Hoewel hun debuutalbum weinig deed, staan op deze nieuweling elf Squarepusher-klassiekers die door het Britse kwartet live uitgevoerd worden.

Onder leiding van Jenkinson op bas wordt het gezelschap gecomplementeerd door drie illustere namen waarvan niet bekend is wie er precies achter schuilgaan: Strobe Nazard op keys, Arg Nution op gitaar en Company Laser op drums. Op het podium is het momenteel toerende gezelschap gehuld in zwarte monnikenpakken en knipperende lichtmaskers. Een soort vage extraordinairy kruising dus tussen de outfits van Parliament, The KLF en Daft Punk. Ok moi.

Op Elektrac wordt de voorliefde voor de fusion-periode van o.a. Miles Davis en Weather Report verkend, maar dan zonder de blazers. Dat levert elf dwarse en energieke songs op waarbinnen volop geflirt wordt met art rock, funky electro, fusion jazz, space jazz en free jazz.

Waar Squarepusher – die zelf al ruim een dozijn albums maakte voor Warp sinds 1997 – bovengetekende op zijn soloalbums af en toe al kwijtraakte door te verzanden in eindeloos gepriegel en gefreak valt die parallel zo nu en dan ook door te trekken op deze herinterpretaties van zijn elf ‘classics’. Soms is het gewoon net effe too much.

Tot het fraaie, sfeervolle rustpunt Iambic 5 Poetry is het allemaal uitstekend te verhapstukken. Daarna koerst de stoomtrein af en toe met het gaspedaal flink ingedrukt door een rood sein met drukke drumpartijen, hyperactief basgeslap, gefreak op keys en snerpende elektrische gitaarerupties, zoals in Squarepusher Theme, E8 Boogie en Deep Fried Pizza.

Haast strontvervelend zijn onstuimige uitvoeringen van Megazine en Delta-V waarbij je je afvraagt: mag het misschien een onsje minder? Nee dus. Shobaleader One geeft de luisteraar amper tijd om bij te komen van al het geagiteerde fusiongeweld.

Neemt niet weg dat deze freakshow razendknap in elkaar zit en de band live enorm strak op elkaar ingespeeld is. Dat is bijvoorbeeld ook weer te horen in Anstrohm Feck 4 en de sterke afsluiter Journey To Reedham: twee nummers die het dichtst in de buurt komen van de originele Squarepusher-sound. Maar ja, als we mogen kiezen, prefereren we toch echt de elektronische albumuitvoeringen van de maestro zelf. 1. The Swifty
 2. Coopers World
 3. Don’t Go Plastic
 4. Iambic 5 Poetry
 5. Squarepusher Theme
 6. E8 Boogie
 7. Deep Fried Pizza
 8. Megazine
 9. Delta-V
 10. Anstromm Feck 4
 11. Journey To Reedham