×

Recensie

Soul

06 september 2022

Shirley Davis & The Silverbacks

Keep On Keepin' On

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Lovemonk Records

Keep On Keepin' On Shirley Davis & The Silverbacks Soul 4 Shirley Davis & The Silverbacks – Keep On Keepin’ On Written in Music https://writteninmusic.com

Soul- en funkliefhebbers, aan zet hier is een uitmuntende zangeres met rond zich een indrukwekkende zeskoppige Spaanse band die, je kon het uit die hoek nooit vermoeden, de funk- en soulpannen van je dak af speelt. Deze Shirley Davis is in Londen geboren, heeft Jamaicaanse ouders en was als zestienjarige al achtergrondzangeres voor Wilson Pickett. Ze leefde en werkte daarna vele jaren in Australië. Dat ze leadzangeres werd bij The Silverbacks is al bij al één groot toeval. Tijdens een concert van de Queen of Deep Funk Sharon Jones & The Dap-Kings in Madrid, waar ook het Tucxone Records Team aanwezig was, werd Shirley op uitnodiging van Sharon door het publiek op het podium geduwd. Met haar krachtige soulstem straalt ze een onweerstaanbare onbevangen natuurlijkheid uit.

Na haar spontane samenzang met de beroemde souldiva van The Dap-Kings wist Tucxone direct hoe laat het was en kreeg ze prompt een contract aangeboden. De rest is geschiedenis. The Silverbacks zijn bovendien zelf niet de minsten, sterren van de Spaanse soulscene, vlaggenschipband van Tucxone Records, op wiens moderne Europese soulgeluid het label is gebouwd. Muzikaal leider-gitarist Eduardo ‘Duduman’ Martinez is verder omgeven door Jorge ‘Canario’ Suarez op drums, bassist Diego ‘Comandante’ Miranda, toetsenist Lucas ‘Puplash’ Duplá en ondersteund door een briljante blazerssectie The Mighty Roaring Tigers met saxofonist Aarón Pozón en Javi ‘Martintxo’ Martinez. Hun manier van opnemen is bovendien tot op heden nog steeds die van de legendarische sixties-labels als Stax Records die toendertijd nog absoluut analoog en met authentieke instrumentatie werkten. Het creëren van een vintage soulsound dus liever dan zich over te leveren aan allerhande moderne hoogtechnologische snufjes.

In maart 2016 werd Shirley zo frontvrouw van het gezelschap. Samen betraden ze de internationale soulscene met hun bekroonde debuutalbum Black Rose. De plaat inspireerde niet alleen de critici werelwijd, maar ook collega’s als Lee Fields, die haar de hoogte in prezen. Een sound van pure soul met een vleugje afrobeat, het leverde de groep in 2016 de titel van ‘Best New International Artist’ op tijdens de Pop-Eye Awards. Op hun tweede, Wishes & Wants, van april 2018, klonken de melodieën en ritmes sterker dan ooit, een kleurrijke mix van exotische soul en funk, licht en heavy. Shirley leverde vervolgens ook zelf verschillende songs aan Sharon Jones.

Ook de derdeling, deze Keep on Keepin’ on, gereleased op het Spaanse label Lovemonk Records, klinkt met zijn gloedvolle soul en hard stepping funk weer heel internationaal en roept volop de gouden jaren op van de Chicago-soulmuziek. De plaattitel is afgeleid van de laatste woorden die haar mentor Sharon Jones Shirley nog sms-te. Veelzeggend ook, want  Shirley zelf bracht in 2018 maanden door in het ziekenhuis na een virale infectie die haar verlamde en in coma achterliet.

Keep on Keepin’ On, het album, dat zijn een pak sterke, warme nummers vol grooviness in de beste soultraditie. Proef maar eens van het zachtjes op Marvin Gaye-strijkers deinende Culture or Vulture, het pittige midtempo Wild Girl, ode aan Shirley’s dochter, het met veel klasse pompende funksoulgeweld Keep on Keepin’ On, de kwetsbare soulserenade Love Insane met zijn Stax-blazers, het bevlogen, door piano en trompet gestuurde True People. Of neem het fullspeed funky Take Out the Trash, regelrecht een oppeppend souldansnummer. Ze zetten de soulwereld er nu misschien niet zomaar mee op zijn kop, maar het is toch van die echte bruisende soulstuff net zoals we dat laatst ook nog op Yola’s schitterende Stand For Myself hoorden. En er is ook nog die instrumental, het heerlijke met trompet en orgel funkende It’s All Right, daarin gaan The Silverbacks dan zelf ook eens meesterlijk solo.

Vanaf de plaatcover kijkt een charismatische Shirley Davis je zelfverzekerd, als een krachtige soulmother aan, met een houding van ‘ik kan met dit repertoire de hele wereld aan’. Ze hoeft ook nergens spijt van te hebben, ze gebruikt de kracht van de souldiva’s uit het verleden en put vol gevoel haar soul uit haar eigen levensgeschiedenis. Sommigen noemen haar met haar unieke stem nu al de nieuwe diva van de Europese soul,  niet alleen omwille van dat stemgeluid, maar ook omwille van haar sterrenpotentieel. Samen met haar opzwepende  band vol klassebakken ziet men in hen de opvolgers van Sharon Jones & The Dap-Kings. Toegegeven, na zo’n dartele opwindende plaat zien we dergelijke eerbetuigingen ook wel zitten. Nu alleen de brede erkenning nog. 1. Culture or Vulture 
 2. Wild Girl 
 3. Keep on Keepin' On 
 4. Love Insane 
 5. It's All Right 
 6. True People 
 7. Outdoor 
 8. Stay Firm
 9. So Much to Me 
 10. Take Out the Trash 
 11. Still Young