×

Recensie

Roots

26 juli 2011

Shiner Twins

Four Souls One Heart

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Stagger Lee Records

Four Souls One Heart Shiner Twins Roots 4 Shiner Twins – Four Souls One Heart Written in Music https://writteninmusic.com

De heren van de Shiner Twins hebben veel te verduren gehad tijdens en na de opnames van Four Souls One Heart. Een volledig verwoeste studio door een brand en bassist Dick Wagensveld die kort na het voltooien van het album onverwacht overlijdt aan een hartstilstand op het podium. Misschien is daarom deze plaat zelfs nog wel beter geworden dan zijn twee voorgangers Southern Blues (2008) en All In Store (2006), juist door de vreselijke gebeurtenissen. De songs zijn gevoelig, intens en komen recht uit het hart. Toch is het helemaal geen droevige plaat zoals je misschien zou verwachten, integendeel, de nummers zijn zelfs heel catchy en blijven stuk voor stuk hangen door de uptempo melodieën. Een lichtpuntje tijdens de opnames is wel dat de cd niet alleen in Nederland opgenomen is, maar ook deels in de studio van Willie Nelson in Texas. Hoe kun je nu beter een Americana band uit Nederland dichter naar zijn muzikale roots brengen?!

Dat de Shiner Twins een echte Americana band is, bewijst dit derde album maar al te goed. Niet alleen krijgt de band lovende woorden van de pers, ook de geweldige samenwerking met Malford Milligan uit Austin, de Texaanse gospelzangeressen Glenda Dotson en Sheree Smith, Nederlands beste roots-vocalist JW Roy, Dutch Blues Award winnaar Gait Klein Kromhof op harmonica en Roel Spanjers als een soort vijfde bandlid op de hammond, accordeon en piano, zegt dat de heren geaccepteerd zijn in dit genre. Ze doen niet onder voor de kwaliteit van Americana collega’s uit Noord-Amerika zelf. Ook hun nummer één plek in de Euro Americana Chart van juni bewijst dat deze band veel in zijn mars heeft. Het is overigens een behoorlijke prestatie want dat is nog geen andere Nederlandse band ooit gelukt.

Op de cd is een verscheidenheid aan instrumenten te horen, niet alleen wordt er gebruik gemaakt van drums, elektrische- en akoestische gitaren, maar ook mijn persoonlijke favoriet: een resonator gitaar op Never Take No For An Answer en The Last Time. Daarnaast zijn ook een tamboerijn, mandoline, harmonica en hammond orgel te horen. Hierdoor heeft de plaat een mooie afwisseling gekregen tussen roots, blues, country en zelfs een beetje zydeco. Echt Americana dus. Bovendien is de productie van deze plaat erg goed. De instrumenten komen één voor één duidelijk naar voren en ook het samenspel van de band klinkt fantastisch. Ook zijn de heren gezegend met prettig in het gehoor liggende zangstemmen, maar vooral  Malford Milligan (met wie het voor de Shiner Twins als begeleiders in 2002 allemaal begon) maakt een diepe indruk door zijn rauwe bluesstem.

Four Souls One Heart is een indrukwekkende plaat die je echt overal kunt beluisteren; onderweg in de auto, in de trein of gewoon thuis, maar vooral ook live. Persoonlijk vind ik het jammer dat ik deze band nog niet eerder ontdekt heb. 1. Never Take No For An Answer
 2. My Father's Eyes
 3. Someone Like You
 4. Great Day
 5. Hold On
 6. See You In My Dreams
 7. The Last Time
 8. She Can Feel
 9. Driftin'
 10. Nobody But You
 11. Ain't Got Wings To Fly
 12. Met An Angel
 13. Find Your Way Home